Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Ankara Kapalı Rahim Ameliyatı

İçindekiler
Kapalı rahim ameliyatı, laparoskopik cerrahi müdahalelerden biridir. Kadın hastalıkları arasında yer alan bu durum çeşitli sebeplere dayanarak uygulanabilmektedir. Uygulanan cerrahi müdahaleden kaynaklı olarak laparoskopik rahim ameliyatı olarak da bilinmektedir. Rahim ameliyatları arasında en az ağrı sürecine sahip olan yöntemlerden biridir. Bunun yanı sıra kapalı rahim ameliyatı sonrası hastada kanama olasılığı, az oranda kozmik sonuç ve daha hızlı iyileşme süreci yaşanabilir.  Kapalı rahim ameliyatında doktor tecrübesi çok önemlidir. Aynı zamanda bu yöntemde üst seviye olumlu sonuç alınabilmesi için önemli gerekçeye dayanarak yapılmalıdır. Rahim ameliyatları açık, kapalı ve robotik olarak üç şekilde yapılır. Bu yöntemlerin hangisinin uygulanacağına gerekçeler ve rahatsızlıklar dikkate alınarak karar verilir. Böylece yapılan işlemden daha fazla olumlu etki yakalanabilir.

Hangi Durumlarda Rahim Ameliyatı Yapılır? 

Rahim ameliyatları, yapılan işlemlerden dolayı rahim aldırma ameliyatı olarak da adlandırılmaktadır. Rahim aldırma operasyonunun yapılabilmesi için gerek görülen başlıca durumlar şu şekildedir; 

 

  • Rahim kanseri 

  • Yumurtalık kanseri 

  • Rahim ağzı kanseri 

  • Adenomyozis 

  • Miyomlar 

  • Aşırı kanama 

  • Rahim sarkması 

  • Fallop tüpü kanseri 

 

yukarıda yer alan rahatsızlıklar, rahim ameliyatları için gerekli olarak görülen durumlardır. Bunların yanı sıra farklı sebeplere bağlı olarak da rahim aldırma operasyonu uygulanabilir. Kapalı rahim ameliyatının gerçekleştirilmesi uzman doktorun onay vermesine bağlıdır. Doktorun farklı bir tedavi uygun gördüğü durumlarda kapalı rahim ameliyatı yerine alternatif yöntemlerle olumlu sonuç alınması amaçlanır.  

Kapalı Rahim Ameliyatı Nedir? 

Kapalı rahim ameliyatı ya da bilinen diğer adı ile laparoskopi, cerrahi olarak gerçekleştirilen operasyonlardır. İşlem için geniş kesik atmaya gerek duyulmadan karnın alt kısmına açılan ufak kesikler ile ameliyat gerçekleştirilir. Laparoskopi işlemi kadın hastalıklarında kullanılabildiği gibi doğum anında da tercih edilebilen yöntemlerden biridir. Ayrıca kapalı rahim ameliyatı, rahimde görülebilen miyom ve kist alma operasyonlarında sıklıkla kullanılmaktadır. Aynı şekilde rahim alma operasyonlarında da tercih edilen yöntemlerden biridir. 

Kapalı Rahim Ameliyatı Nasıl Yapılır?  

Kapalı rahim ameliyatı, alanında uzman doktorlar tarafından ve steril ortamda gerçekleştirilmesi gereken cerrahi işlemlerdir. Genel anestezi kullanılarak yapılan ameliyat için öncesinde hastadan bazı tetkikler istenir. Bunların sonucuna bağlı olarak uygun görüldüğü takdirde kapalı rahim ameliyatı gerçekleştirilebilir. Genellikle işlem öncesinde hastadan istenen tetkikler şunlardır; 

 

  • Kan tahlili 

  • İdrar tahlili 

  • Akciğer filmi 

  • EKG 

  • Rahimden parça örneği 

 

yukarıda yer alan tetkikler doktor isteğine bağlı olarak istenir. Bunların dışında gerekli görüldüğü anlarda farklı testler de istenebilir. Böylece hastanın genel durumu ve operasyona uygunluğu değerlendirilebilir. Bu değerlendirmenin ardından ameliyata engel durum olmadığında ise ameliyat sürecine geçilir. 

 

Kapalı rahim ameliyatı öncesi yapılan hazırlıklar tamamlandıktan sonra işleme başlanır. Genellikle ameliyat için karnın 1 cm altına gelecek şekilde yaklaşık olarak kasığın 0,5 cm uzağından ufak kesik atılır. Ameliyat bu kesikler üzerinden gerçekleştirilir. Açılan kesiklerden hastanın vücuduna uç kısmında kamera olan bir boru yerleştirilir. Ardından dikkatli bir şekilde hastanın rahmi alınır. Ameliyat esnasında genel anestezi uygulanır ve işlem yaklaşık 1-2 saat kadar sürer.  

Kapalı Rahim Ameliyatının Avantajları Nelerdir? 

Rahim alma işlemi rahimde oluşabilen bazı hastalıklara bağlı olarak gerçekleştirilebilir. Rahmin alınması, sonradan oluşabilecek sağlık sorunlarına karşı önlem almak adına önemli olabilir. Farklı yöntemler kullanılarak yapılan rahim ameliyatı arasında kapalı rahim ameliyatı olarak bilinen laparoskopi işlemi de tercih edilmektedir. Bu işlem laparoskop adına sahip olan bir cihaz yardımı ile yapılır. Rahim ameliyatları arasında kapalı olarak yapılan yöntemin sunduğu avantajlar ise şu şekildedir; 

 

  • Ağrı oranı diğer yöntemlere oranla daha az olur. 

  • Ameliyat esnasında kanama riski çok daha azdır. 

  • Ufak kesikler atılarak yapılmasından dolayı iyileşme süreci daha hızlı olur. Aynı zamanda ameliyattan kalan izler çok daha küçük olur. 

  • İşlem sonrası kısa sürede hasta taburcu edilebilir. 

  • Ameliyatın ardından 1-2 aylık sürecin ardından eski düzene dönmek mümkün olabilir. 

Kapalı Rahim Ameliyatının Risk Oranı Nedir? 

Kapalı rahim ameliyatının riskleri hastaların en çok merak ettiği konulardan biridir. Genel anestezi ile gerçekleştirilmesi ve uzun süreli ameliyatlardan olması sebebi ile ameliyat esnasında oluşabilecek risklerin yaşanma olasılıkları tedirginlik yaratabilir. Cerrahi müdahale ile yapılan kapalı rahim ameliyatı ciddi olarak görülen operasyonlardan biridir. Dolayısıyla işlem anında bazı anlarda komplikasyonların görülebileceği de belirtilebilir. Ayrıca uzman doktor tarafından yapıldığında iç organların zarar görebilmesi de yaşanabilecek durumlardan biridir. 

 

Nadir olarak görülmekle birlikte ameliyatta yapılan işlemlere bağlı olarak enfeksiyon riski de görülebilir. Enfeksiyon riskinin azaltılması için işlem gerçekleştirilen bölgenin temiz tutulması ve bakım adımlarının aksatılmaması gerekir. Ayrıca ameliyata bağlı olarak yüksek ateş, kanama, kusma gibi tepkimeler de görülebilir. Bu gibi durumların yaşanabilir olmasının yanı sıra herhangi bir rahatsızlık hissinde doktora danışılması da görülebilecek tepkimelere karşı önlem almak adına önemlidir.  

Kapalı Rahim Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir? 

Kapalı rahim ameliyatında da diğer pek çok cerrahi işlemde olduğu gibi işlem sonrası dikkatli olunması gereken durumlar olabilir. Genel olarak dikkat edilecek noktalar şu şekildedir; 

 

  • Ameliyat sonrası ilk 2 gün dışında ayakta olarak duş almaya başlanabilir. Küvet kullanmak için ise yaklaşık 40 gün beklenmesi önerilir. 

  • İlk 1-1,5 ay içerisinde denize girilmemesi tavsiye edilir. 

  • Ameliyat sonrası yaklaşık bir buçuk ay sonra cinsel ilişki serbest olabilir. 

  • Kapalı rahim ameliyatının en önemli özelliklerinden birisi olan dikişlerin kendiliğinden eriyebilecek malzemeden yapılmasından dolayı dikiş aldırmaya gerek kalmaz. 

  • Ameliyatın ardından 1-2 haftalık sürede lekelenme durumu görülebilir. 

  • İşlem sonrası ağrı olmasına karşılık doktor tarafından verilen antibiyotik ilaçlar kullanılabilir. 

  • Ameliyatı takip eden ilk haftanın ardından ve 40 gün sonra olmak üzere rutin kontrollere gidilmelidir. 

  • Operasyonun ardından ilk aylarda ağır spor aktivitelerinden uzak durulmalıdır. 

 

Ameliyat süresinin olumlu bir şekilde ilerlemesi adına ameliyat sonrası dikkatli olmak gerekir. Bu noktada hastanın yukarıda belirtilen noktaları ciddiye alması iyileşme sürecini pozitif yönde etkileyebilir. 

Kapalı Rahim Ameliyatı Ne Kadar Sürer? 

Kapalı rahim ameliyatı süresi genel olarak yaklaşık 1-1,5 saatte tamamlanır. Ancak bu durum hastadan hastaya farklılık gösterir. Hastanın rahim özellikleri belirtilen süre üzerinde etkili olabilir. Rahim boyutuna göre bu süre uzayabileceği gibi kısalabilir de. Genel olarak işlem süresinin değişmesini etkileyen başlıca sebepler şu şekildedir; 

 

  • Ameliyat yapılacak rahmin büyüklüğü 

  • Rahimde görülen hastalığın türü 

  • Karın içerisinde bulunan yapışıklıklar 

  • Ameliyat esnasında beklenmedik durumlarla karşılaşılması 

 

yukarıda yer alan faktörler kapalı rahim ameliyatının süresini doğrudan etkileyebilir. Dolayısıyla kesin olarak ameliyatın süresini belirtmek mümkün olmayabilir. En doğru yöntem hastanın doktor kontrolünden geçmesi ve tetkiklerin sonucuna göre ameliyat gidişatına karar verilmesidir. 

Kapalı Rahim Ameliyatı Sonrası Kanama Görülür Mü? 

Kapalı rahim ameliyatı sonrasında kanama görülebilir. Ancak görülen kanama genellikle leke şeklinde ufak ölçülerde görülür. Bu da ameliyatın ardından ilk bir hafta içerisinde tepkime olarak görülebilir. Yapılan işleme bağlı olarak böyle kanama durumlarının görülmesinin olağan olduğu belirtilir ve geçici bir süre içindir. İlk haftanın ardından iyileşme sürecinin başlaması ile kanama sorunu da son bulur.  

 

Ancak ameliyat sonrası kanama belirtildiği gibi ufak boyutlarda değilse bu durumun doktora bildirilmesi gerekir. Özellikle yoğun kanama görülmesi farklı sağlık sorunlarından kaynaklı olabileceği için doktor kontrolü gerekli olabilir. Bunun yanı sıra belirtilen sürede sonuçlanan ve az olarak kanama görülmesi durumlarında çok fazla tedirginlik yaşanmasına gerek olmayabilir. 

Kapalı Rahim Ameliyatı Fiyatları Ne Kadardır? 

Kapalı rahim ameliyatı fiyatları uygulamayı gerçekleştiren doktor ve klinik prosedürlerine göre farklılık gösterir. Her hastane ve doktorun fiyatlandırma politikası farklıdır. Cerrahi olarak uygulanan pek çok işlemde olduğu gibi kapalı rahim ameliyatı için de kesin ifade ile bir fiyatlandırma yapmak mümkün olmaz. Bunun yerine doğru bilgi alabilmek adına doktor ile iletişime geçilerek ön muayene gerçekleştirilmesi talep edilebilir. Ayrıca ameliyata gerek olup olmadığına da bu ön muayene sonrası karar verilebilir. 

 

Genellikle doktor tarafından bazı tetkikler istenir. Bu tetkiklerin asıl amacı hastada rahatsızlık hissi yaratan sağlık sorununun ne olduğunu ve rahatsızlığın hangi evrede olduğunu tespit etmektir. Yapılan test ve tahlillerin ardından hangi tedavi yönteminin uygun olacağına karar verilebilir. Kontrollerin ardından karar verilen tedavi yönteminin aşamaları ve fiyatlandırması hakkında hastaya bilgi aktarılabilir. Ayrıca müdahale edilecek rahim özellikleri de kapalı rahim ameliyatı fiyatları üzerinde etkili olur. 

 

 

Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
facebook İnstagram Youtube
Whatsapp