Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Ankara Rahim Sarkması Tedavisi

İçindekiler

Pelvik kasların gevşemesi ve bağ dokuların zayıflaması durumunda rahim sarkar, vajinaya doğru aşağıya kayar. Bu durumda sarkmanın evresine ve şiddetine bağlı olarak rahim sarkması tedavisi uygulanır. Kişide cinsel işlevi ve günlük aktiviteleri azaltan bu durum aynı zamanda egzersiz yapılmasını engelleyen belirtiler oluşturur.

Rahim sarkması aynı zamanda bağırsakların ve idrar torbasının aşağıya sarkmasına neden olduğu için idrar kaçırma ya da tutamam gibi problemlerin ortaya çıkmasına neden olur. Bu durum iki problemin birbirini maskelemesine yol açar. Aynı zamanda kişi vücudunu estetik açıdan hoş bulmayabilir bu da cinsel yaşamın olumsuz yönde etkilenmesini sağlar.

Doktor tarafından yapılan muayeneler ve semptomlar doğrultusunda hastaya tanı konu ve tedavi süreci planlanır. Hafif düzeydeki vakalarda tedaviye gerek duyulmasa da ilerlemesi halinde cerrahi yöntemler uygulanabilir.

Rahim Sarkması Nedir?

Rahim sarkması, ligament bağ dokuları ve pelviste yer alan kasların zayıflamasıyla rahme uyguladığı desteğin yetersiz kalması durumunda çıkıntı oluşturması ve aşağı doğru kaymasıdır.  Tıp literatüründe uterus prolapsusu olarak adlandırılan, her yaşta kadında görülebilen bu sağlık problemi yaşam kalitesinde azalmaya neden olur.

Çevresindeki dokular tarafından desteklenmeyen rahim vajinaya doğru kayar, bazı bireylerde vajinadan dışarı da çıkabilir. Hafif düzeydeki rahim sarkmasında genellikle tedaviye ihtiyaç duyulmasa da bu durumun ilerlemesi haline bazı tedaviler uygulanır. Sarkmanın derecesine bağlı olarak görülen belirtiler hastadan hastaya farklılık gösterir.

Rahim Sarkmasına Neden Olan Faktörler Nelerdir?

Rahmin pelviste tutulmasını sağlayan bağlar, kas dokuları ve diğer yapıların zayıflaması rahim sarkmasına neden olur. Rahmin aşağıya doğru sarkması genellikle normal yolla birden çok doğum yapan kadınlarda görülür. Kişinin yaşamını olumsuz yönde etkileyen bu sağlık probleminin nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • İkiz, üçüz gibi çoklu doğumlarda gebelik süreci
  • Vajinal doğum sırasında uzun süre itme olması ya da bebeğin büyük olması
  • Birden çok doğum yapmış olunması
  • İdeal vücut kilosundan çok daha yüksek kiloya sahip olunması
  • Menopoz döneminden sonra dokuların zayıflaması ve östrojen hormonunun azalması
  • Kronik kabızlık ve öksürük
  • Genetik olarak zayıf bağ dokularına sahip olmak
  • Yaşın ilerlemesi
  • Pelvis bölgesinde operasyon geçmişinin olması ve pelvik tümörler
  • Doğum sonrasında meydana gelen travmalar

Yukarıdaki nedenlerden bazıları riskli durumlar olarak da nitelendirilebilir. Kişinin kronikleşen kabızlık ve öksürük durumunun bulunması ya da sürekli ağır kaldırması gereken bir işte çalışıyor olması rahim sarkması için bir risk faktörüdür. Bu bakımdan hasta detaylı olarak değerlendirilir ve yaşamında fark etmediği, göz ardı ettiği durumların değiştirilerek sarkmaya engel olunması sağlanır.

Rahim Sarkması Belirtileri Nelerdir?

Farklı nedenlerden dolayı vajinaya doğru rahmin sarkması, beraberinde hastalığın şiddetine bağlı olarak çeşitli belirtiler gösterir. Hafif düzeydeki sarkmalarda belirti görülmese de orta ve şiddetli düzeydeki sarkmaların vücutta gösterdiği belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Vajina bölgesinde belirgin bir şekilde çıkıntı, şişkinlik ve yumru oluşması ya da dışarı çıkan bir dokunun varlığı
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı hissi, vajinal dokulardaki gevşekliğe bağlı olarak cinsellik sırasında yaşanan endişeler
  • İdrar yolu enfeksiyonları, idrar kaçırma, idrar yapamama ve mesaneyi tam olarak boşaltamama gibi sorunların yaşanması
  • Vajinal akıntılarda ve kanamalarda artış görülmesi
  • Bağırsak problemlerine bağlı olarak kabızlık ya da dışkı sızıntıları
  • Bel ve karın bölgesinde ağrı ve baskı hissi, vajinada ağırlık

Yukarıda verilen durumların tümü rahim sarkmasının şiddetine bağlı olarak değişik göstermektedir. Ağırlık kaldırdıktan sonra vajinadan bir şey çıkacakmış hissi yaşamak da bu belirtilerden biri olarak gösterilebilir. Genel olarak sabah saatlerinde ağrı hafif şiddetlidir, gün içerisinde hastalar bel ağrısından şikayetçi olmaktadır.

Rahim Sarkması Cinsel Yaşamı Etkiler Mi?

Rahimde sarkmanın oluşması pelvik dokuların işlevini kaybetmesine bağlı olarak geliştiği için cinsel yaşamı olumsuz yönde etkiler. Cinsellik devam eder fakat kasların sağlı durumuna kıyasla eskisi gibi olmayabilir. Rahim sarkması kadınlarda vajinal bölgede bolluk oluşmasına, ilişki sırasında gaz çıkma gibi durumların yaşanmasına neden olabilir.

Fiziksel olarak cinsel ilişkiye engel teşkil eden bir durum olmasa da psikolojik açıdan çiftlerin olumsuz etkilenmesine ve motivasyon kaybına yol açar. Buna bağlı olarak çiftlerde cinsel isteksizlik görülebilir.

Rahim Sarkması Kimlerde Görülür?

Rahim sarkması her yaştaki kadında meydana gelebilecek bir sağlık problemidir. Nadir olarak hiç doğum yapmamış ya da doğum sonrasında bir problem yaşamamış bireylerde de meydana gelebilir. Rahim sarkması doğal olarak görülecek ya da göz ardı edilecek bir durum değildir. 20’li yaşlarda bile rastlanan bu sağlık sorununda en çok risk altında olanlar vajinal doğumu zor geçmiş ve çok doğum yapmış olan bireylerdir.

  • 40’lı yaşlardaki kadınlar arasında her 4 kadından 1’i
  • 60’lı yaşlardaki kadınlar arasında her 3 kadından 1’i
  • 80’li yaşlardaki kadınlarda dokuların zayıflamasına bağlı olarak her 2 kadından 1’i risk altındadır.

Yaşlanmaya bağlı olarak normal olarak algılansa da oldukça yanlıştır. Rahim sarkması u nedenle göz ardı edilmemelidir.

Rahim Sarkması Tanısı Nasıl Konur?

Rahim sarkması tanısı için hasta belirli rutin kontrollerden geçirilse de bazı hatalarda semptomlar tanı konulması için yeterli olabilir. Bu sağlık problemini yaşayan kişi genel olarak farkında olsa da belirtileri doktora ifade etmekte güçlük yaşayabilir, doktor muayene sırasında tespit edebilir.

Rahim sarkmasına eşlik eden problemlerden bir diğeri de bağırsakların ve idrar torbasının sarkmasıdır. Uzman doktor tarafından öncelikle hastanın hikayesi dinlenir ve pelvik muayene yapılır. Muayene sırasında hastadan pelvik kaslarını kasması beklenir. Ciddi vakalar haricinde hastaya MRI ve ultrasonla görüntülenme işlemleri yapılabilir. MRI Pelvik organların ve böbreklerin detaylı görüntülenmesi için uygulanır.

Rahim Sarkması Evreleri Nelerdir?

Rahim sarkması evrelerine göre eksik ya da tam olarak tanımlanmaktadır. Tam sarkma; rahmin bir kısmının rahimden dışarıya çıkmasıdır. Eksik sarkma ise; rahmin aşağıda doğru kayması ancak çıkıntı yapmamasıdır. Rahim sarkmasının düzeyi evrelerine göre tespit edilerek gereken tedavi planı oluşturulur. Bunlar şu şekildedir:

  1. Evre: Rahmin konumu vajinanın üst kısmındadır.
  2. Evre: Rahim vajina kanalına doğru kayar.
  3. Evre: Rahmin vajinadan çıkıntı yapması durumudur.
  4. Evre: Rahmin tamamen vajinadan çıkmasıdır.

Bu evreler rahmin aşağıya doğru sarkmasına göre tanımlanır. Yalnızca rahim değil beraberinde bağırsak ve idrar torbası gibi organlarda da sarkma görülebilir.

Rahim Sarkması Tedavisinde Uygulanan Yöntemler Nelerdir?

Rahim sarkmasında uygulanan tedavi, hastalığın şiddeti ve evresine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Hafif düzeydeki sarkmalara genellikle tedavi gerekmezken, kişinin yaşam kalitesini düşüren şiddetteyse tedavi uygulanabilir. Sarkmanın durumuna bağlı olarak düzenli hekim kontrolü de gerekmektedir.

Hafif düzeyde sarkma görülen hastalara kegel egzersizleri uygulaması önerilmektedir. Böylelikle sarkmanın ilerlemesinin engellenmesi ve kasların güçlendirilmesi amaçlanır. Sarkma ilerlemişse aşağıdaki yöntemler uygulanabilir:

  • Vajinal Pesser: Genellikle silikondan üretilen ve pesser olarak adlandırılan bu cihazlar, rahmin yukarıda tutulması ve desteklenmesi için kullanılır. Bu yöntem başka çocuk isteyen, rahmin alınmasını istemeyen ve şiddetli belirtilere dayanamayan yaşlı hastalara uygulanmaktadır. Genel sağlık durumu kötü olan ve öncesinde rahmine işlem yapılan hastalara cerrahi işlem yerine belirli şartlarda uygulanabilir.
  • Fizyoterapi: Cerrahi işlem gerektirmeyen rahim sarkmalarının tedavisinde fizik tedavi önemli bir etki gösterebilir. Pelvik kasların eğitimi için pesser uygulaması da yararlı olabilir. Cerrahi işlemleri tercih etmeyen hastalar için uygulanan ilk yöntemdir.
  • Östrojen Replasman Tedavisi (ERT): Rahmi tutan bağların ve pelvik kaslarının zayıflamasının önlenmesi için kullanılır. Bu işlem meme kanseri, safra kesesi hastalığı ve kan pıhtılaşması riskini artırabilir.

Rahim sarkması için hekim tarafından uygulanan tedavi yöntemleri bu şekildedir. Tedavi kapsamında kegel egzersizleri de oldukça faydalıdır.

Kegel Egzersizi Nasıl Yapılır?

Kegel egzersizlerinin doğru ve düzenli bir şekilde uygulanmaya devam etmesi rahim sarkmasının önlenmesi ve beraberinde ortaya çıkan semptomların azaltılmasında oldukça etkilidir. Kegel egzersizi şu adımlarla uygulanmaktadır:

  1. Gazın çıkmasını engelleyecek şekilde pelvik taban kaslarını sıkılır.
  2. 5 saniye boyunca kasılır 5 saniye gevşetilir.
  3. Başlangıçta 5 saniyede zorlanması halinde 2 saniye kaslar sıkılır, 3 saniye bırakılır.
  4. Düzenli olarak yapılarak tek seferde 10 saniye kasların sıkılması sağlanır.
  5. Bir gün içerisinde en az 3 sette 10 tekrar yapılmalıdır.

Egzersizlerin fizyoterapist yardımıyla yapılması kasların sıkılması için daha başarılı sonuçlar elde edilmesine yardımcı olabilir. Egzersizlerin etki gösterebilmesi için her gün yapılması önemlidir. Bunlara ek olarak kişinin ağır kaldırmaktan kaçınması, kronik öksürük ve kabızlığın önlenmesi, kilo verilmesi için egzersiz ve diyetin günlük yaşama kazandırılması sarkmanın ilerlemesini azaltmada rol oynar.

Rahim Sarkması Tedavisinde Ameliyat Nasıl Yapılır?

Rahim sarkması tedavisinde uygulanan bir diğer seçenek cerrahi işlemdir. Orta ve şiddetli seviyedeki durumların tedavisi için ameliyat sıklıkla uygulanır. İşlemin uygulanabilmesi için; vücuttaki fiziksel değişiklikler, vajinal ilişkiye devam etme isteği, oluşabilecek komplikasyonlar ve alternatif tedaviler, hasta doktor görüşmesi doğrultusunda değerlendirilerek karar verilir.

Hastalığın orta ya da şiddetli olarak nitelendirildiği evrelerde cerrahi işlem uygulanarak sarkma önlenebilir. Laparoskopik yöntem uygulanarak rahmin desteklenmesi için pelvik dokuya hastanın kendi dokusu, sentetik maddeler ya da donörden doku alınarak tedavi yapılabilir. Tedavide batın bölgesinden küçük bir kesi açılır. İçeriye sokulan alet yardımıyla üreme organlarına ve bağ dokularına ulaşılarak yukarı çekme işlemi yapılır.

Uygulanan yöntemde rahmin alınmasına gerek kalmadan tedavi uygulansa da başarılı olma ihtimali değişebilir. İleride ameliyat gerektiren durumlar oluşabilir. Eğer çok ilerlemişse hastaya histerektomi uygulanarak rahim tamamen alınır. Bu işlem hem kapalı hem de açık cerrahi yöntemle yapılır. Önceden doğum yapmış ya da artık doğum yapmayı düşünmeyen bireylere histerektomiye ek olarak vajinanın duvarlarında meydana gelen fazlalıklar kesilerek vajina daraltılır.

Rahim Sarkması Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Düşük seviyedeki sarkmalarda, sarkmaya neden olan durumlar devam ediyorsa ve müdahale edilmiyorsa zamanla hastalık ilerleyebilir. Vajinada çıkıntı oluşturması ve ele gelen dokunun olması rahmin dışarı çıktığını ve müdahale edilmesi gerektiğini gösterir.

İlk evredeki sarkmalar zamanla 4. evreye kadar ilerleyebilir. İç çamaşırıyla sürekli temas halinde olan vajinadan çıkan rahim, ülser oluşma riskini artırır. Rahmin sarkması diğer organlarında sarkmasına neden olacağı için vajina kanalında şişliğe neden olur.

Pelvik kasların gevşemesiyle aşağıya inen rahim idrar torbasının ve rahmin sarkmasına, işlevlerini yerine getirememesine neden olur. Bu bakımdan bu hastalıkla ilgili herhangi bir şüphe varsa kısa sürede doktora muayene olunması önerilmektedir.

Rahim Sarkmasını Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Rahim sarkması yaşayan bireyler bu sorunu kesin olarak ortadan kaldıramasa da ilerlemesinin engellenmesi ve risklerin azaltılması için bazı önlemler alabilir. Bunlar şu şekildedir:

  • İdeal kilodan çok daha fazla kiloya sahip olan bireylerin kilo vermeleri
  • Kronik kabızlıkta ıkınma fazla olduğu için bunu engellemek adına sıvı ve lif tüketiminin fazla olduğu bir diyet uygulamak
  • Ağır eşya kaldırmamaya dikkat etmek
  • Kronik öksürüğün pelvik kaslara uyguladığı baskının azaltılması için tedavi olmak
  • Düzenli olarak kegel egzersizleri yapmak

Yukarıdaki maddeleri rahim sarkması problemi yaşayan kişilerin de uygulaması gereklidir. Belirtilerin gözlemlenmeye başladığı ve kişiye rahatsız verdiği durumlarda bir hekime muayene olmak oldukça yararlıdır. Hastalığın şiddetlenmesini beklemek aynı zamanda ilerlemesine neden olacağı için ilk evrelerde tespit edilmesi ve tedaviye başlanması önemlidir.

Ankara Rahim Sarkması Tedavisi Fiyatları 2023

Rahim sarkması tedavisi fiyatlarının belirlenmesi için uygulanan pek çok faktör vardır. Tedavide uygulanan işlemler, sarkmanın evresine ve hastanın semptomlarına göre değişiklik göstermektedir. Cerrahi işlemler, egzersizler ve düzenli olarak yapılan kontroller de tedavi planı kapsamında değerlendirilir.

Doktor tarafından yapılan detaylı muayene ve tanı yöntemleri doğrultusunda hasta için en uygun plan yapılır. Kadınlarda sıklıkla rastlanan bu sağlık probleminin tedavisi son yıllarda sıklıkla tercih edilmektedir. Uygulanacak işlemlerle ilgili detaylı bilgiler ve tedavi fiyatı tercih edilen sağlık kliniği tarafından belirlenir.

Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
facebook İnstagram Youtube
Whatsapp