Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Kürtaj Ankara

İçindekiler

Kürtaj, istenmeyen hamilelik durumunun sonlandırılması için uygulanan bir müdahaledir. Kürtaj Ankara, işleminin tıbbi olarak adı gebelik terminasyonu, gebelik sonlandırma, dilatasyon küretaj şeklinde tanımlanabilir. Kürtaj, kişinin kendi talebi doğrultusunda hamilelik durumuna son verilmesi üzerine uygulanan bir işlemi kapsayabilir. Bu durumun yanı sıra sağlık problemlerine bağlı olarak zorunlu yapılması gereken durumlar da görülebilir. Bunun dışında kürtaj operasyonu için farklı sebepler de bulunur.  

 Özellikle düşük doğum sonrasında anne adayının rahminde kalan bebeğin alınması işlemi de kürtaj yapılan durumlardan biridir. Kürtaj uygulaması kişinin kendi isteğine bağlı olarak gerçekleşecekse yasal olarak bazı sınırlandırmalar bulunmaktadır. Eğer isteğe bağlı gerçekleşecekse gebeliğin en geç 10.haftasına kadar işlemin yapılması gerekir. Ancak sağlık sorununa bağlı olarak kürtaj olması gereken durumlarda gebeliğin ne kadar süredir devam ettiği gibi bir durum dikkate alınmadan işlem gerçekleştirilebilir. Bu durumda doktor raporu öncelikli olarak dikkate alınır.  

Kürtaj Nedir? 

Kürtaj, bazı sınırlandırmalara tabi olan yasal bir cerrahi işlemdir. Kürtaj işleminin gerçekleşmesi için 9 hafta 6 günlük bir süre içerisinde yapılması zorunluluğu bulunur. İşlem yapılacak olan hasta evli ise eşinden onay alınmalı, bekar ve 18 yaşından büyük ise hastanın kendi isteği ile işlem yapılabilmektedir. Kürtajda yasal olarak süre sınırı olmasındaki asıl amaç kadın bedeninin korunmasıdır. Bunun sebebi ise gebelik durumunun ilerlemesi ile kürtaj yapıldığında kadın bedeninde ciddi sorunların açığa çıkabilecek olmasıdır.  

Kürtaj Ankara, işleminin uygulanması için öncelikli olarak hasta ve doktor arasında ayrıntılı bir bilgilendirme yapılması gerekir. Genel bir bilgilendirmenin ardından hastanın düşünmesi ve karar vermesi için birkaç gün zaman tanınabilir. En azından 2 defa görüşme yapılarak işlemin gerekliliği üzerinde düşünme payı verilebilir. Kürtaj işlemine başlanmadan önce ultrason ve jinekolojik muayene ile hamilelik durumunun ayrıntılı olarak incelenmesi gerekir.  

Kürtaj Nasıl Yapılır? 

Kürtaj yapılmasına karar verildiği anda ilk adım olarak ultrason ile gebeliğin durumu kontrol edilir. Ardından duruma bağlı olarak lokal anestezi ya da genel anestezi yollarından birisine karar verilir. İşlem genel anestezi ile yapılacaksa işlemden en az 4 saat öncesinde hastanın yeme ve içmeyi kesmesi gerekir. Genellikle hastanın ilk kürtaj denemesi veya sezaryen doğum geçmişi varsa genel anestezi ile işlem uygulanması tercih edilir. Bunun yanı sıra daha önce herhangi bir doğum ve kürtaj geçmişi olmayan hastalarda lokal anestezi öncelikli olarak seçilebilir.  

Genel anestezi damar yolundan uygulanırken, lokal anestezi rahim ağzına uyuşturucu etkili ilaç verilmesi ile yapılır. Kürtaj Ankara işlemi yapılmadan önce ayrıntılı bir jinekolojik kontrol gerçekleştirilir. İşlem anında genel anestezi uygulanmışsa hastanın bilinci yerinde değilken rahim ağzının daha rahat görülebilmesi için öncesinde spekulum adında bir alet bölgeye yerleştirilir. Ardından rahim ağzı ile vajina antiseptik bir solüsyon yardımı sayesinde temizlenir ve tenekulum adında bir alet yardımı ile çekilerek rahimde düz bir yapı elde edilir. Lokal anestezi eşliğinde bu işlem yapılacağı zaman bölgeye uyuşturucu etkili ilaç verilerek işlem gerçekleştirilir. 

Kürtaj yapılırken gerekli görülen durumlarda, özellikle daha önce gebelik yaşamamış ve gebeliğin ileri seviye olduğu anlarda buji adı verilen alet yardımı ile rahim girişi genişletilir. Ardından plastik formda steril kanül yardımı ile genişletilmiş rahim ağzından içeri girilir. Kanülün uç kısmına yerleştirilen özel bir enjektör yardımı ile vakum etkisi yakalanmaya çalışılır. Negatif basınç sağlanan bu yöntem ile rahimde bulunan dokular alınabilir. Daha sonra işlem anında kullanılan tenekulum çıkarılır ve vajina girişi özel solüsyon yardımı ile temizlenir. Ultrason kontrolü ile işlem sonrası içeride parça kalıp kalmadığı kontrol edilir.  

Kürtaj Hakkında Bilinmesi Gereken Bilgiler  

Kürtaj birçok kadın için sorun olarak görülen ve kararsızlık yaşanan işlemler arasında yer alabilir. Toplumsal baskıların da yoğun olarak görülebildiği durumlardan olmasından kaynaklı olarak kürtaj işlemi hakkında kulaktan dolma bilgilere inanıldığı görülebilir. Kadınların bir kısmı kürtaj ile ilgili konuları internet üzerinden araştırabilir. Ancak internette verilen bilgilerin doğruluğu tartışma konusudur. 

Bunun yerine sağlık sorununa bağlı ya da bireysel istek doğrultusunda olası bir gebeliğin sonlandırılması için ilk adım doktora başvurmaktır. Kürtaj uygulaması yasal sınırlamalara dikkat edildiği takdirde her birey için uygulanabilir. Bunun dışında kürtaj olmak isteyen kadınların en çok merak ettiği ve bilinmesi gereken bilgiler arasında yer alan maddeler şu şekildedir; 

 

  • Kürtaj işleminin süresi hastaların en çok merak ettiği konulardan biridir. Yanlış bilinen bilgilerden birisi de kürtaj işleminin uzun sürdüğüdür. Ancak bilinenin aksine kürtaj işlemi 10 dakika gibi kısa sürede sonlanabilir. İşlemin ardından hasta hemen taburcu edilir.  
  • Kürtaj uygulamasının acılı bir süreç olma olasılığı da kadınları tedirgin eden durumlardan biridir. Doktor seçimi bu noktada fazlasıyla önemli olur. Alanında uzman doktor tarafından yapılan kürtaj doğru adımlar izlenerek yapıldığında ağrı ve acı hissi yaşanmadan sonlandırılır. 
  • Kürtaj uygulamasında hangi yöntemler tercih edildiği konusuna bakıldığında ise net bir bilgi aktarmak mümkün değildir. Her hastanın durumuna göre bir tedavi yöntemi tercih edileceği gibi hangi yöntem ile uygulanacağına doktor muayenesinin ardından karar verilir.  

Kürtaj İşlemi Sonrası Görülebilen Riskler Nelerdir? 

Sağlık sorununa bağlı olmadan yasal sınırlar çerçevesinde kişi isteğine bağlı gerçekleşecek kürtajlarda risk oranı işlemi yapacak olan doktorun tecrübesi ile doğru orantılıdır. Doktorun bölgeye ne kadar hakim olduğu ve daha önemlisi işlem ile ilgili ne kadar tecrübeye sahip olduğu pek çok cerrahi müdahale gibi kürtaj için de önemlidir. Bununla birlikte farklı sebeplerden kaynaklı olarak bazı işlem sonrası riskli durumlar açığa çıkabilir. Genellikle kürtaj işleminde görülebilen riskler şu şekildedir; 

  • Enfeksiyon riski ilk dikkat edilmesi gereken durumlardan biridir. İşlem yapılmadan önce kullanılacak alanın steril olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca işlem sonrasında da havuz, sauna ve hamam gibi ortak alanların kullanılması da enfeksiyon olasılığını artırabilir. Enfeksiyona bağlı olarak hastada şiddetli kanama ve yüksek ateş gibi durumlar görülebilir. 
  • İşlemin yetersiz olması ve buna bağlı gebeliğin devam etmesi olasılığı da karşılaşılan olumsuzluklardan biridir. Özellikle gebeliğin ilk 5 ayı içerisinde yapılan müdahalede gebelik kesesinin küçük olmasından kaynaklı olarak işlem geçersiz kalabilir. Bu durum işlem sonrası ultrason kontrolü ile anında fark edilebilir. 
  • Atone adı ile bilinen işlem sonrası aşırı kanama görülmesi de sorun olarak görülen durumlardan biridir. Hastanın rahim kaslarında doğru kasılmamasından kaynaklı ortaya çıkan gebeliğin ileri seviye olduğu durumlarda görülebilir. 
  • İşlem sonrası aşırı kanamanın görülmesinde etkili olan durumlardan birisi de işlem yapılan bölgede parça bırakılmasıdır. Bu durumun fark edilmesi genellikle işlemden bir hafta sonra yapılan ultrason kontrolünde belli olabilir ve anında müdahale ile sorun çözülebilir. 
  • Bağırsak delinmesi veya rahim delinmesi de kürtaj uygulamasına bağlı olarak gelişebilen durumlardan biridir. Delinme oranı küçükse düzenli takip yapılarak delinmenin doğal yollarla kapanması beklenebilir ya da olağandan büyük bir yapıdaysa cerrahi müdahale gerekebilir. 
  • Aschermann sendromu sonucu hastanın kürtajdan 4-6 hasta süresince adet olmaması ya da çok az adet görmesi durumları tespit edilebilir. Bu durum kısırlık sorununu da beraberinde getirebilir. 

Kürtaj Sonrası Dikkat Edilecek Noktalar Nelerdir? 

Kürtaj işlemi kısa sürede gerçekleşse de iyileşme adımının daha hızlı ilerlemesi için uygulama sonrası hastaların daha dikkatli davranmaları önerilir. En azından kısa bir süre kontrollü davranışlar sergilemek ile daha kısa sürede normal hayat akışına devam edilebilir. Bununla birlikte kürtaj sonrası en çok dikkat edilmesi gereken durumlar şu şekildedir; 

  • Ağrı ve acı hissine karşı doktor önerisi ile verilen antibiyotik ilaçlar kullanılabilir. 
  • Çiftler arasında kan uyuşmazlığının olması durumunda kürtaj işleminin ardından 72 saat içerisinde uyuşmazlık (anti-D lg) iğnesi vurulması gerekir.  
  • İşlem sonrası hafif pembe renkte akıntı görülebilir. Bazı hastalarda ufak pıhtılar da akıntıya eşlik edebilir. Ancak bu durum hastada panik duygusu yaratmamalıdır. Bunun yerine gelen akıntının rengi daha koyu kan rengine ulaştığında ya da yoğunluğu çok olan bir kanama görüldüğünde doktora başvurulabilir.   

yukarıda yer alan durumların yanı sıra kürtaj işleminin ardından 2-10 gün aralığında hafif ağrının olabileceği belirtilir. Bazı durumlarda hiç kanama görülmezken bazı anlarda ise ara ara ve belirli oranda kanama görülebilir. Bu durum hastaya göre değişkenlik göstermektedir. Olası bir kanama durumunda tampon kullanmaktan kaçınmak gerekir. Tampon yerine ped tercih edilebilir.  

Kürtaj işlemi genel anestezi uygulanarak yapılmış ise ilk anlarda sersemlik ve halsizlik hissinin yanı sıra bulantı ve hafif kasık ağrısı da görülebilir. Genellikle bu şikayetler ilk 1-2 saat içinde varlık gösterir sonrasında bu durumlar da sonlanabilir. Ayrıca genel anestezi uygulanarak yapılan işlemlerin ardından yaklaşık 1 saat sonrasında yemek yenilebilir. Düzenli olarak bakım ve istirahat adımları kontrollü olarak yerine getirildiğinde kısa sürede tamamen rutin hayat akışına devam etmek mümkün olur. 

 

Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
facebook İnstagram Youtube
Whatsapp