Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Kadın Hastalıkları (Jinekolog) Ankara

Kadın Hastalıkları (Jinekolog) Ankara 

Kadın hastalıkları (jinekolog) Ankara, kadınlar arasında görülen farklı semptomları ve aşamaları bulunan rahatsızlıklardır. Kadın hastalıklarının tedavisindeki asıl hedef, hastaların hayat kalitesini arttıracak ve daha sağlıklı bir yaşam sürmelerine olanak sunacak şekilde hastalığın temeline inerek çözüm bulmaktır. Jinekolojik hastalıklar olarak da bilinen kadın hastalıkları için her geçen gün yeni tedavi yöntemleri belirlenmektedir. Bu sayede hastaların yaşamını doğrudan olumsuz olarak etkileyecek durumların önlenmesi mümkün olabilir.  

 

Jinekolog doktorlar tarafından gerçekleştirilen tedavilerde, hastaların şikayet ettiği noktalar ayrıntısı ile incelenir. Hastalığa sebep olan faktörler, hastalığın hangi evrede olduğu, nasıl bir yöntemle tedaviye başlanacağı, hastalığı tetikleyen durumların araştırılması gibi pek çok detay dikkate alınır. Kadın hastalıkları birçok sebebe bağlı olarak belirti gösterebilir. Bu hastalıklar arasında bazısı kısa süreli müdahale ile çözüme kavuşurken bazısı daha ciddi müdahaleyi gerekli kılabilir.  

Jinekolojik Hastalıklar Nelerdir? 

Kadınların rahatsızlık şikayetleri ile doktora başvurduğu jinekolojik hastalıklar şunlardır; 

 

  • Rahimde görülen hastalıklar 

  • Adet döngüsü ile ilgili problemler 

  • Vajinit 

  • Miyomlar 

  • Vajinal akıntı 

  • Endometriozis 

  • Pelvik inflamatuar hastalıklar 

  • Menopoz 

  • Cinsel birliktelikte ağrı 

 

yukarıda yer alan hastalıklar kadınların en sık doktora başvurduğu ve tedavisi mümkün olan kadın hastalıkları arasında yer alır. Hastalıkların her birisi kendi içerisinde bir tedavi yöntemine sahiptir. Hangi hastalık için hangi yöntemin uygun olacağı uzman doktor kontrolleri sonrasında belirlenebilir. 

Rahimde Görülen Hastalıklar Nelerdir? 

Rahim, kadınlarda gebelik sürecinin geliştiği, uygun an geldiğinde kasılmaların görüldüğü ve buna bağlı olarak fetüsün doğumunun gerçekleştiği üreme organıdır. Rahim yapısının alt kısmında serviks yer alırken üst kısmında fundus bulunur. Rahim güçlü bir yapı ile kalça kemiğine bağlıdır. Böylece kemiğe daha sıkı tutulması ve dışarı sarkması önlenmiş olur.  

 

Rahimde görülen hastalıklara bakıldığında doğuştan gelen yapısal sebeplerden kaynaklı oluşabildiği gibi sonradan zorlu tedavi süreçleri vb. dış etkenlere bağlı olarak da ortaya çıktığı görülebilir. Rahimde görülen hastalıkların birçoğunda rahim iç duvarları, rahimde enfeksiyon görülmesi, rahimi tutan bağlarda gevşeme görülmesi gibi durumlar etkili olabilir. Bu gibi faktörlere bağlı olarak gelişen ve en çok doktora başvurulan rahimde görülen hastalıklar şu şekildedir; 

 

  • Adenomiyozis 

  • Rahim ağzı kanseri 

  • Rahim sarkması 

  • Hematometra 

  • Asherman Sendromu 

  • Endometrial Polipler 

  • Endometrit; Rahim içi iltihabı 

  • Yumurtalık hastalıkları 

  • Genetik olarak gelişen rahim anormallikleri 

 

yukarıda yer alan hastalıklar en çok karşılaşılan sorunlar olurken bunların dışında da pek çok rahim hastalıkları görülebilir. Bu belirtilen hastalıklara kısaca değinmek gerekirse; 

Adenomiyozis 

Rahimde görülen miyom benzeri bir kitle oluşumudur. Miyomlardan temel farkı endometriozis dokusundan kaynaklı görülen bir tümör olmasıdır. 

Rahim Ağzı Kanseri 

Serviks kanseri olarak da bilinirler. Düzenli kontrol ve uygun bir tedavi ile olumlu sonuç alınabilen hastalıklardan biridir. Rahim ağzı kanserinde farklı evreler bulunur ve tedavi yöntemi de bu aşamalar dikkate alınarak yapılır. 

Rahim Sarkması 

Rahimin tutunmasını destekleyen dokuların gevşemesi sonucunda rahimde sarkma sorunu ortaya çıkabilir. Rahim sarkması farklı sebeplere bağlı olarak gelişebilir. Cerrahi müdahale ile çözüme kavuşturulabilir. 

Hematometra 

Adet döneminde kanın dışarı atılamaması ve rahimde birikmesi durumudur. Şiddetli kasık ağrısı ile belirti gösterebilir. 

Asherman Sendromu 

Çok kez yapılan kürtaj durumunda açığa çıkabilir. Rahim iç duvarında yapışıklık görülmesi olarak belirti gösterir. Adet düzensizliği üzerinde etkileri vardır.  

Endometrial Polipler 

Rahmin iç zarında görülen iyi huylu kitledir. Genellikle adet düzensizliği olarak belirti gösterebilir.  

Endometrit: Rahim İçi İltihabı 

Rahim iç zarında görülen iltihaplanmadır. Genellikle düşük doğum sonrasında görülebilen bir hastalıktır.  

Yumurtalık Hastalıkları 

Yumurtalıkta görülen kist ve tümörler en sık karşılaşılan yumurtalık hastalıkları arasındadır. Bu kist yapılarından bazısı iyi huylu olurken bazısı ciddi sorunları açığa çıkarabilir.  

Genetik Olarak Gelişen Rahim Anormallikleri 

Rahim ağzı kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilecek rahim anomali durumları olabilir. Bu durumlar genetik yapıya göre de ortaya çıkabilir. Smear testi gibi taramalar sayesinde hastalıklar hayati risk oluşturmadan zararlı hücre dokularının tespit edilmesi mümkün olabilir.  

Adet Döngüsü İle İlgili Problemler Nelerdir? 

Adet döngüsü kadınların her ay düzenli olarak yaşadıkları rutinlerden biridir. Ancak bazı önemli faktörlere bağlı olarak adet döngüsünde aksamalar ya da sancılı adet süreci geçirme gibi problemler açığa çıkabilir. Kadınların bir kısmında görülebilen adet döngüsü ile ilgili problemler şu şekildedir; 

 

  • Adet düzensizliği 

  • Şiddetli adet kanaması 

  • Adet kesilmesi 

  • Sancılı adet görme 

 

yukarıda yer alan durumlar her kadın için olmamakla birlikte farklı sebeplere bağlı olarak görülebilir. Adet döngüsünde bu şekilde problemler yaşanması hastaların genetik yapıları ile ilgili olabileceği gibi stres ve ciddi sağlık sorunlarına bağlı olarak da kendisini gösterebilir.  

Miyomlar 

Miyomlar, rahimde görülebilen iyi huylu tümörlerdir. Östrojen hormonuna bağlı olarak oluştuğu belirtilen miyomlar, kişinin genetik yapısına bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Aynı zamanda kadın hastalıkları arasında en sık görülen problemlerden biridir. Genellikle menopoz döneminde hormonal dengede azalmalar görülmesi sebebi ile miyom oluşma riski de daha düşük olabilmektedir. Ayrıca yaş, kilo ve bu oluşumu tetikleyen hastalıklara göre miyomlar farklı boyutlarda oluşabilir. Hamilelik döneminde miyom oluşumu görülebileceği gibi ileri düzeylere dayandığında ağrı olarak da belirti gösterebilir. 

Vajinit 

Kadınlarda görülen vajina iltihabına vajinit adı verilmektedir. Her 3 kadından birinde vajinit görülme olasılığı bulunur. Ayrıca her yaştan kadında da görülme potansiyeli vardır. Ancak genellikle üreme dönemindeki kadınlarda daha sık görülür. Belirti olarak en çok mantar enfeksiyonu olarak kendisini gösterir. Farklı türlere sahip olan vajinit, cinsel yolla bulaşabilen hastalıklardan biridir. Vajinada bulunan normal dengeli bakteri yapısının farklı etkenlere bağlı olarak artması ve dengenin bozulması sonucunda vajinit görülebilir. Kaşıntı, akıntı ve kötü koku gibi tepkimeler de vajinitin yol açtığı belirtilerdir. 

Vajinal Akıntı 

Vajinal akıntı, rahim ağzında salgılanan ve vajinadan sızan sıvıdır. Bu sıvının asıl işlevi vajinanın sağlıklı olması adına düzenli olarak eski hücre ve kalıntıları temizlemektir. Östrojen seviyesinde düzensizliğe bağlı olarak gerçekleşir. Hamilelik, doğum kontrol ilaçları, cinsel yönden uyarılma akıntının şiddetini etkileyebilir. Vajinada bulunan bakteri dengesinin bozulması farklı koku, renk ve doku olarak akıntı yapısında değişiklikler gösterebilir. Bu etkilere bağlı olarak gelişen enfekte durumunda ise anormal vajinal akıntılar oluşabilir.  

Endometriozis 

Endometriozis, rahim iç duvarında yer alan endometrium yapısının olağan dışı olarak vajina dışında yer alması durumudur. Genelde karnın alt bölgelerinde pelviste görülür. Üreme dönemindeki kadınların neredeyse yarısında görülebilme riski bulunan endometriozis, kısırlığın başlıca sebepleri arasında gösterilebilir.  

Pelvik Inflamatuar Hastalık 

Kadın üreme organında görülebilen enfeksiyon çeşitlerinden birisi pelvik inflamatuar hastalıktır. Cinsel temas ile bulaşıcı yapıya sahip olan pelvik inflamatuar hastalık zararlı sonuçlar açığa çıkarabilir. Yumurtalık, rahim, fallop tüpü gibi üreme sisteminin farklı noktalarında zararlı oluşumlara sebep olabilir. Hastaların hamile kalmaları üzerinde etkili olabileceği gibi ağrılı sancılar olarak da belirti gösterebilir. Dış gebelik ve kısırlık sorunlarında bu durumun etkileri görülebilir. Genç yaşlardaki kadınlarda enfeksiyon riski daha fazla olabilir.  

Menopoz 

Menopoz kadınlar için çocukluk, ergenlik, olgunluk gibi hayatın bir dönemidir. Menopoz dönemine giren kadınların yumurtalıklarındaki folikül miktarında azalma görülür ve östrojen hormon üretimi de düşer. Süreç içerisinde yumurtalıklarda küçülme ve östrojen kesilmesi durumları görülür. Bu durumun etkisi ile de adet döngüsü son bulurken üreme yetisi de yok olur. Kadınlar genelinde menopoz dönemi 45-55 yaş aralığında gerçekleşir. Bu durum ülke genelinde ele alındığında ise 46-48 yaş aralığı menopozun en yoğun görüldüğü dönemler olarak gösterilebilir. 

 

Menopozun erken menopoz, doğal menopoz ve cerrahi menopoz olarak çeşitleri bulunur. Hastaların ciddi cerrahi operasyonlar geçirmesi cerrahi menopoz olarak adlandırılan ve zamanından önce menopoza girme durumunu açığa çıkarabilir. 45 yaştan önce farklı faktörlere bağlı olarak menopoza girme durumuna da erken menopoz tanısı konulabilir. Ayrıca menopoz dönemine girmeleri için her hastada farklı faktörlere bağlı durumlar gelişebilir. Menopoza girmeyi etkileyen başlıca durumlar ise şu şekildedir; 

 

  • Genetik özellikler 

  • Genital faktörler 

  • Psikolojik nedenler 

  • Çevresel ve fiziki faktörler 

  • Sigara kullanımı 

  • Sağlık sorunları 

  • Sosyal yaşam faktörleri 

 

Cinsel Birliktelikte Ağrı 

Cinsel birliktelik anında bazı hastalarda ağrı görülebilir. Kadınların cinsel hayatını doğrudan etkileyen bu durum kişilerin sosyal yaşantısında sorunlar yaşamasına sebep olabilir. Cinsel birliktelikte ağrıya sebep olan başlıca nedenler şunlardır; 

 

  • Vajinit 

  • Vulvanın tahriş olması 

  • Genital bölgede uçuk olması 

  • Menopoza bağlı vajinanın esnekliğini kaybetmesi 

  • Doğum dikişleri 

 

 

Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
facebook İnstagram Youtube