Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Gebeliğin ( Hamilelik ) 32. Haftası

Hamilelik sürecinin son iki ayına girilen gebeliğin 32. haftasında bebekte yeni bir organ gelişimi yoktur. Tüm organları normal seyrinde gelişmeye devam ederken beyin dokusu ve sinir yapısının gelişimi hızlanır. Doğum yaklaştığı için genellikle bu hafta bebekler baş aşağı pozisyonuna geçerler.

Gebeliğin 32. Haftasında Anne Adayı Neler Yaşar?

Bebeğin büyümesiyle birlikte çevre organlara baskı yapmasından kaynaklı gebeliğin 32. haftasında mide yanması ve halsizlik semptomları normal karşılanan durumlardır. Anne adayının karnını büyümesi; ciltte çatlakların oluşması ve gerilmesi, ayaklarını görememesi gibi durumlara neden olur.

Vücut doğum sürecine kendini hazırladığı için meme dokuları süt depolamaya, kolostrum olarak tanımlanan süte benzer sıvı salgılamaya devam eder. Mide baskı altında kaldığı için içerisinde bulunan asidik sıvı yemek borusuna kaçar ve mide yanması meydana gelir. Bunlara ek olarak kabızlık, yorgunluk hali ve kasılmalar yaşanabilir.

Hamileliğin üçüncü trimester döneminde yer alan bu haftada servikal muayene ve cinsel ilişki sonrasında hafif kanamaların meydana gelmesi normal olsa da dikkatli olunması önerilir. Şüpheli kanama oluşması halinde hekime başvurulmalıdır. Gebeliğin 32. haftası, çalışan anne adaylarının artık gebelik iznine ayrılabileceği süreçtir.

Gebeliğin 32. Haftasında Bebek Gelişimi Nasıldır?

Gebeliğin 32. haftasında bebeğin gelişimi şu şekildedir:

  • Anne karnındaki bebeğin boyutu yaklaşık 43 cm, ağırlığı ise 1800-2000 gram arasındadır. Somut olarak göbek marulu boyutuna ulaşır.
  • Önceki haftalarda yapılan ultrason muayenesinde cildi saydam bir formdayken artık cilt altında yağ dokusu biriktiği için opak ve kalın bir görünümdedir.
  • Kemikler oldukça gelişmiş olsa da dokusu hala yumuşak bir yapıdadır.
  • Kafası vücudun diğer bölgelerine kıyasla daha büyük olduğu için yer çekiminin etkisiyle baş aşağı pozisyonuna geçerek doğuma hazırlanır.
  • İşitme duyusu en üst düzeyde olan bebek anne ve babasının sesini ayırt edebilir, yabancı sesleri tanıyabilir. Hareketli olduğu zamanlarda konuşulması halinde hızı yavaşlar ve sakinleşir.
  • Tüm organlar işlevlerini yerine getirebilecek gelişime sahip olsa da akciğerler gelişmeye devam etmektedir. Erken doğum olması halinde küvöz ve solunum desteği gerekir.
  • Uyku düzeni oluşan bebeğin REM uykusu arttığı için rüya görebilir.

Her bebek farklı yapıda, karakterde ve gelişim sürecinde olduğu için bu durumlar bebekten bebeğe değişiklik gösterebilir.

Gebeliğin 32. Haftasında Bebeğin Hareketleri Nasıldır?

Gebeliğin 32. haftasında bebek büyümeye devam ettiği için hareketleri kısıtlanır. Bu nedenle tekmelerin şiddeti önceki haftalara göre daha hafiftir, kıpırdanma tarzında hareketler hissedilir. Anne adayı bebeğin hareketlerini hissedemezse ya da hareketleri azalırsa kadın doğum uzmanına başvurmalıdır.

Gebeliğin 32. Haftasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Gebeliğin 32. haftasında bebeğin sinir ve beyin yapısının gelişimini desteklemek için peynir, süt, balık ve badem gibi gıdalar tüketilmelidir. Yorgunluk ve ayak ağrısı artacağı için rahat ayakkabılar tercih edilmelidir. Ani hareketler yapmaktan kaçınmalı, günlük aktivitelerde yavaş hareket edilmelidir.

Op.Dr.Ceylan İlhan
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı

Blog
Konya Kızlık Zarı Dikimi
Kırşehir Kızlık Zarı Dikimi
Bolu Kızlık Zarı Dikimi
Vajinal Tampon Nedir? Nasıl Kullanılır?
Gebeliğin ( Hamilelik ) 38. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 30. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 39. Haftası
Gebeliğin( Hamilelik ) 37. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 36. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 35. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 33. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 34. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 32. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 31. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 40. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 29. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 28. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 27. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 26. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 25. Haftası
Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
facebook İnstagram Youtube