İkinci trimester döneminin bittiği gebeliğin 27. haftasında hamilelik sürecinin son 3 ayına girilmiştir. Doğum yaklaştığı için anne adayı kendisini daha ağır hissedebilir, buna bağlı olarak nefes alma güçlüğü yaşayabilir. Rahmin büyümesi ve hormonların değişmesi nedeniyle kasık, bacak ve bel ağrıları bu dönemde sıklıkla yaşanabilir.
Gebeliğin 27. Haftasında Anne Adayı Hangi Değişiklikleri Yaşar?
Gebeliğin 27. Haftası, anne adayının yaşadığı değişiklikler bakımından zorlandığı bir süreçtir. Bu değişimler ve belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
- Hamilelik sürecinin son üç ayında yer alan 27. haftada, anne karnında bebeğin kapladığı alan arttığı için mide yukarı doğru hareketlenebilir. Bu durum midede ekşime, hazımsızlık ve yanma gibi semptomlara yol açar.
- Anne adayının kan dolaşımı ve kan basıncı arttığı için vücutta kramplar meydana gelebilir. Yüzde, ellerde ve ayaklarda ödem artışı görülür.
- Burun mukozasında ödem artışı meydana geldiği içim tıkanıklık oluşabilir.
- Halsizlik, baş dönmesi gibi belirtilere ek olarak kan şekeri ve tansiyonun seviyesi aniden değişebilir.
- Bebeğin ağırlığı ve büyüklüğü arttığı için anne adayının vücudunda ağırlık merkezi değişir, sırt-bel ağrıları yaşanır.
- Bebeğin doğum sonrası beslenmesi için genişleyen kanallar süt ürettiği için meme dokusunda gerilme ve şişlik hissi artabilir. Memelerden süte benzer sıvı gelebilir.
Her anne adayının hamilelik sürecinde yaşadığı semptomlar birbirinden farklı olsa da genellikle rastlanan belirtiler bu şekildedir.
Gebeliğin 27. Haftasında Bebek Gelişimi Nasıldır?
Gebeliğin 27. haftasında bebek gelişimi şu şekildedir:
- Bu haftada bebeğin beyin dokusu ve sinir uçları arasındaki bağ arttığı için duyuları da gelişir. Gözlerini kırpmaya ve kısmaya başlayabilir, ışığa karşı duyarlılık gösterebilir. Babasının ve annesinin sesini tanımaya başlarken, ani seslerle irkilebilir.
- Bebekler 27. haftada duydukları farklı dilleri birbirinden ayırabilir, anne adayı müzik dinlediğinde dinleyebilir.
- Bebeğin uzunluğu yaklaşık 37 cm’e, ağırlığı da ortalama 1000 grama ulaşır. Her bebeğin gelişimi özel olduğu için kaygı duyulmamalıdır. Doğum yaklaştıkça bebeğin kilo alması artar.
- İstediğinde tekme-takla atabilir, kendine özel bir uyku düzeni oluşturabilir.
- Yüz kasları geliştiği için ultrason sırasında üzgün, kızgın ya da gülerken görebilmek mümkündür.
Ek olarak gelişimi ve büyümesi hızlandığı için bu süreçte bebeğin kafasının boyutu artabilir.
Gebeliğin 27. Haftasında Nasıl Beslenilmelidir?
Gebeliğin 27. haftasında sık aralıklarla az gıda tüketilmeli, tuz tüketimi azaltılmalı ve bol bol su içilmelidir. Haftanın 1-2 günü özellikle küçük boyuttaki balık türü tüketilmelidir. Demir eksikliği riskinin oluşmaması için yeşil yapraklı sebzeler, vitamin artışı için et ve et ürünleri tüketimine dikkat edilmelidir.
Gebelikte Mide Yanması
Hamilelik sürecinde hormonların ve fiziksel yapının değişmesi nedeniyle yaşanan mide yanması problemi doğum yaklaştıkça artabilir. Bu semptom zararsız olsa da anne adayı için rahatsız edicidir.
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı