Genellikle hamilelik süreci 40 hafta kabul edilse de 38. hafta itibariyle doğum olursa normal olarak kabul edilir. Her anne adayının doğum zamanı farklı olsa da bu hafta anne baba adaylarının sancı başlaması halinde ne yapacaklarını belirlemeleri, hastane çantasını hazırlamaları ve belirtileri takip etmeleri önemlidir.
Gebeliğin 38. Haftasında Anne Hangi Değişimleri Yaşar?
Gebeliğin 38. haftasında anne adayını yaşadığı değişimler oldukça önemli olduğu için sürekli takip edilmelidir. Genellikle bu hafta görülen değişimler;
- Doğum hazırlığı yapan vücutta kas dokuları gevşediği için ishal problemi meydana gelebilir.
- Sindirim sisteminde yaşanan sorunlar mide bulantısı ve mide ekşimesine yol açabilir.
- Ödem arttığı için ayaklarda şişme, vücut ağırlığı arttığı için bacaklarda varis oluşabilir.
- Anne karnında aşağıya inen bebek idrar kesesine baskı yaptığı için sık aralıklarla idrara çıkma ihtiyacı görülür.
- Pelvik bölgede baskı arttığı için kasık ağrısı meydana gelebilir.
- Karnın ön kısmında Braxton Hicks olarak tanımlanan yalancı sancılar karın ağrısına neden olur.
Genellikle yalancı kasılmalar anne-baba adayları tarafından doğum başlangıcı olarak görülerek yanlış değerlendirilebilir. Doğum başladığında yaşanan sancılar belirli aralıklarla meydana gelir ve şiddetlidir. Bu tipte sancı yaşayan anne adayları sağlık kuruluşlarına giderek hekime başvurmalıdır.
Gebeliğin 38. Haftasında Bebeğin Gelişimi Nasıldır?
Gebeliğin 38. haftasında vücut sistemi ve organları tamamen olgunlaşan bebek doğumdan sonraki yaşamına hazır durumdadır. Doğuma kadar kilo almaya devam etse bile çok belirgin farklılıklar oluşmaz. Bebeğin cinsiyeti erkekse testisler torbalarında yerini almış, kız ise vajinal yapı tam olarak belirgin hale gelmiştir.
38. haftada en belirgin gelişim sindirim sistemidir. Çalışma biçimi ilkel olan bağırsaklarda mekonyum olarak tanımlanan koyu yeşil ve siyah renkte ilk dışkı oluşur. Bu dışkı doğumdan sonra ilk gün çıkarılır, sonrasında düzenli bir şekilde çalışmaya devam eder.
Duyuları tam anlamıyla güçlenen bebek, karanlıktan ışığa geçildiğinde kafasını çevirebilir. Sesleri çok iyi algılayıp ayırt ettiği için bol bol konuşulabilir, müzik dinletilebilir. Doğum yaklaştıkça bebeğin hareketleri azalır ve daha sakindir. 1 saatte minimum 4 kez hareketi hissedilmemesi halinde doktora başvurulmalıdır.
Anne karnında 38. Haftasını yaşayan bebekler her gün az da olsa kilo almaya devam eder. Boyu ortalama 50-51 cm, ağırlığı ise 3 kilogramdan fazladır.
Gebeliğin 38. Haftasında Doğum Belirtileri Nelerdir?
Gebeliğin 38. haftasında doğumun meydana gelme ihtimali vardır. Bu bakımdan belirtiler dikkatle takip edilmeli ve bu konuda bilinçli olunmalıdır. Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
- Git gide sıklaşan ve düzenli aralıklarla meydana gelen sancılar
- Belde, sırtın alt kısmında kasılma ve ağrı
- Servikal kanala bebeğin başı girdiği için göğüslerin altında rahatlama hissi
- Mide bulantısı, eklem dokularında gevşeme
- Rahim ağzı açıklığının artması
- Nişan olarak tanımlanan doğum suyunun ve amniyon sıvısının gelmesi
Bunlara ek olarak kanama, lekelenme ve akıntı normalden farklı olarak geliyorsa doktora başvurulmalıdır.
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı