Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Gebeliğin ( Hamilelik ) 35. Haftası

Ağrıların yoğun bir şekilde hissedildiği gebeliğin 35. haftasında rahim kaburgalara dayandığı için anne adayı kendini yorgun hissedebilir. Önceki aylarda 2 haftada ya da ayda 1 kontrole giderken artık doktor kontrolünün sıklığı artabilir. Doğum sancıları bakımından önemli bir süreç olduğu için NTS cihazıyla bebeğin kalp atışları ve sancılar değerlendirilir.

Gebeliğin 35. Haftasında Anne Adayındaki Değişiklikler Nelerdir?

Anne adayının yaşadığı değişiklikler bakımından gebeliğin 35. haftası, uykusuzluk ve diğer semptomlar nedeniyle zor bir süreçtir. Karnın mesaneye baskı yaparak büyümesi nedeniyle idrara çıkma sıklığı artabilir. Doğum yaklaştıkça açıklığı artan karın, kasık ve vajina ağrısı, bu dönemde anne adaylarının en sık yaşadığı problemler arasında yer alır.

Bazı anne adayları bu hafta rahmini sertleşmiş ya da kasılmış hissedebilir. Bu bakımdan kasılmaların sıklığının ve düzeninin ölçülmesi için kaç dakika arayla yaşandığı not alınmalıdır. Sık aralıklarla gelen düzenli kasılmalar erken doğum belirtisi olduğu için ciddiyetle takip edilmelidir.

Rahmin iç organlara yaptığı baskı nedeniyle mideyi yukarı doğru hareketlendirir ve sindirim problemleri yaşanır. Akciğerlerin çalışması zorlaştığı için nefes alıp verme güçlüğü yaşanır, ayaklarda ise varis oluşumu meydana gelebilir. Kan hacminin yükselmesi kabızlık ve hemoroit oluşumuna yol açabilir.

Bilekler, eller, ayaklar ve bacaklarda ödem oluşurken diş etlerinde hassasiyet görülebilir. Yorgunluk, uykuya dalmakta güçlük, duygu değişiklikleri ve baş ağrısının artması gibi semptomlar oluşabilir. Annenin vücudunda ağırlık merkezi değiştiği için yorgunluk hissi artabilir, hareketlerde dengesizlik görülebilir.

Gebeliğin 35. Haftasında Bebeğin Gelişimi Nasıldır?

Gebeliğin 35. haftasında bebeğin iç organlarının gelişimi büyük oranda tamamlanmış olsa da akciğerler gelişime devam etmektedir. Diğerleri şu şekildedir:

  • Bebeğin ağırlığı 2,5 kiloya, boyu ise 47 cm’e ulaşır. Doğumdan önceki her haftada alınan her 350 gramın 250 gramı bebeğe gider.
  • Erken doğum meydana gelmezse bebeğin gelişimi devam eder. Karaciğer bazı atıkları temizlerken böbrekler gelişimini tamamlamıştır.
  • Kulaklarının gelişi tam olarak tamamlandığı için dış sesleri net bir şekilde duyar ve birbirinden ayırır. Doğumdan sonra tanıdık sesleri duymayı ister.
  • Önceki haftalara oranla bebeğin her hareketi annenin canını acıtabilir.
  • Genellikle başı aşağıya doğru dönmüş pozisyondadır böylelikle doğum sırasında önce başı çıkar.
  • Kemiklerde sertleşme işlevi hızla devam ettiği için kalsiyum ihtiyacı oldukça yüksektir.
  • Plasenta aracılığıyla anneden bebeğe geçen antikorlar, bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirmeye devam eder.

35. haftada dünyaya gelen bebeklerle zamanında doğan bebekler arasında yetenek ve refleks farkı yoktur, annesinin duygu durum değişikliklerini hisseder.

Gebeliğin 35. Haftasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Anne adaylarının bu hafta en çok dikkat etmesi gereken hususların başında stresten ve zorlayıcı fiziksel aktivitelerden kaçınmaktır. Besin değeri bakımından zengin gıdalardan oluşan bir beslenme programına uyulmalıdır. Sindirim ve boşaltım sisteminin rahat çalışması için lifli gıdaların tüketimine ağırlık verilmelidir.

Op.Dr.Ceylan İlhan
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı

Blog
Konya Kızlık Zarı Dikimi
Kırşehir Kızlık Zarı Dikimi
Bolu Kızlık Zarı Dikimi
Vajinal Tampon Nedir? Nasıl Kullanılır?
Gebeliğin ( Hamilelik ) 38. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 30. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 39. Haftası
Gebeliğin( Hamilelik ) 37. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 36. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 35. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 33. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 34. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 32. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 31. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 40. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 29. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 28. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 27. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 26. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 25. Haftası
Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
facebook İnstagram Youtube