Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Gebeliğin( Hamilelik ) 37. Haftası

Gebeliğin 37. haftası hamilelik sürecinin sonuna gelindiğini gösterir. Bu hafta itibariyle hamilelik süreci 9 ay 1 haftadır. Yaklaşık 3 haftalık bir süre sonra doğum süreci biter. Doğum olması halinde anne karnındaki bebek dış dünyadaki yaşama hazırdır. Fakat doğuma dek kilo almaya ve büyümeye devam eder.

Gebeliğin 37. Haftasında Anne Adayı Neler Yaşar?

Gebeliğin 37. haftasında anne adaylarının en çok karşılaştığı durumlar şu şekilde özetlenebilir:

  • Bebeğin başının aşağıya dönüp dönmediği anne adaylarının en çok merak ettiği konuların başında gelir. Bebeğin kafası doğum kanalına bu hafta yerleşebileceği gibi doğumdan hemen önce de meydana gelebilir.
  • Bebek pozisyon olarak baş aşağı geldiğinde mesanede baskı artacağı için sık idrara çıkma ve bel ağrısı problemleri oluşur.
  • Önceki haftalarda nefes problemi yaşayan anneler bebek aşağıya indikçe daha kolay solunum yapabilir.
  • Hamileliğin başlarında daha zorlayıcı olan mide bulantısı, üçüncü trimester döneminde yer alan 37. haftada da meydana gelebilir.
  • Bacaklar ve kollarda belirgin düzeyde şişlik oluşması normal bir durumdur.
  • Bel ağrısı, sancı ve kramplar gibi nedenlere bağlı olarak uyku problemleri yaşanabilir.

Yalancı doğum sancıları olarak tanımlanan Braxton Hicks kasılmalarının şiddeti ve sıklığı artsa da anne adayları genellikle ağrı hissi yaşamaz. Bu kasılmalar halk arasında nişan gelmesine yani bebeğin doğum kanalına yerleşmesine yol açarak doğum başlangıcını tetikleyeceği için sıklığı ve gücü sürekli gözlenmelidir.

Gebeliğin 37. Haftasında Bebek Gelişimi Nasıldır?

Gebeliğin 37. haftasına dek büyümeye devam eden bebeğin bu süreçte güçlü hareketler sergilemesi oldukça zor olsa da anne adayı bebeğin döndüğünü hissedebilir. Rahim duvarında incelme ve esneme arttığı için gün ışığı bebeğe daha fazla ulaşabilir.

Bebeğin bu hafta hareketleri az hissedilse bile sürekli takip edilmelidir. Anne karnındaki bebek amniyotik sıvı içerisinde solunum egzersizi yapmaya devam eder. Akciğer ve beyin yapıları doğuma dek gelişmeyi sürdürse bile doğum olması halinde sağlıklı bir şekilde yaşayabilir.

Gebeliğin 37. Haftasında Bebeğin Kilosu ve Boyu Ne Kadardır?

Gebeliğin 37. haftasında bebeğin ağırlığı ortalama 2,9-3,1 kilogram arasında, boyu ise yaklaşık 46-49 cm’dir. Genetik faktörler, bebeğin yapısı ve kilosu gibi durumlara bağlı olarak her bebeğin ölçüleri birbirinden farklı olur.

Gebeliğin 37. Haftasında Hangi Tetkikler Uygulanır?

Bebeğin sağlığı anne adaylarının hamilelik süreci boyunca en çok kaygı ettiği konuların başında yer almaktadır. Her hafta hangi gelişmelerin olduğu ve yapılması gereken kontrollerin bilinmesi önemlidir. 37. haftada ultrason muayenesi yapılarak bebeğin boyu, kilosu, baş ve pop arasındaki mesafe ölçülür. NST cihazıyla kalp atışı, kasılmalar ve bebeğin hareketleri 20 dakika boyunca izlenir. Kan akış hızı, kalp atış ritmi ve su miktarı gözlemlenir. Kronik bir hastalığın takibi varsa kan sayımı tekrar edilir.

Op.Dr.Ceylan İlhan
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı

Blog
Konya Kızlık Zarı Dikimi
Kırşehir Kızlık Zarı Dikimi
Bolu Kızlık Zarı Dikimi
Vajinal Tampon Nedir? Nasıl Kullanılır?
Gebeliğin ( Hamilelik ) 38. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 30. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 39. Haftası
Gebeliğin( Hamilelik ) 37. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 36. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 35. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 33. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 34. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 32. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 31. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 40. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 29. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 28. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 27. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 26. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 25. Haftası
Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
facebook İnstagram Youtube