Gebeliğin 36. haftasına gelindiğinde doğuma 4 hafta kalmış olsa da bebeğin akciğerleri solunum yapmaya hazırdır. Bağışıklık sistemi tam olarak geliştiği için doğum anında bir enfeksiyon riski oluşsa bile vücut savaşmaya hazır durumdadır. Önceki haftalarda kaybolmaya başlayan lanugo tüyleri doğumdan sonra kalsa bile zamanla dökülür. Doğum süreci yaklaştığı için anne adayları bol bol dinlenmeli, doğuma hazırlanmalı ve iyi beslenmeye özen göstermelidir.
Gebeliğin 36. Haftasında Annede Meydana Gelen Değişimler Nelerdir?
Gebeliğin 36. haftasında anne adayı bebeğinin artık karnında büyüyeceği bir alan olmadığını düşünse de bebek gelişmeye ve büyümeye devam eder. Anne karnındaki bebek doğuma kadar gelişimini sürdürür. Hareket ederken dengenin sağlanması zor olacağı için adımların boyutu küçülebilir. 36. haftaya kadar ortalama 9-13 kilo alınması normal kabul edilir.
Bu süreçte yaşanan Braxton Hicks kasılmaları erken doğum sinyalleri arasında yer aldığı için düzenli olarak takip edilmelidir. Kasılmalara ek olarak sindirim problemleri, halsizlik, yorgunluk, sık aralıklarla idrara çıkma gibi semptomlar yaşanabilir.
Aşırı kilo, uyku problemleri, yüksek kan basıncı gibi nedenlerle yaşanan baş ağrısı doğum sonrasında da devam edebilir. Doğum yaklaştıkça bebeğin başı aşağıya dönerek pelvik bölgedeki basıncı artırır. Hem uterus dokusu hem de bebek büyümeye devam ettiği için kasık bölgesinde ağrı ve ağırlaşma gibi durumlar yaşanabilir.
Gebeliğin 36. Haftasında Bebeğin Gelişimi Nasıldır?
Gebeliğin 36. haftasında bebeğin gelişimi şu şekildedir:
- Anne karnındaki bebeğin boyu 43-46 cm arasında değişiklik gösterirken kilosu ortalama 2750 gramdır. Popo ve baş arasındaki mesafe bu hafta 33 cm’e ulaşır.
- Doğumun gerçekleşmesi halinde dolaşım sistemi yaşamın gerektirdiği fonksiyonları yerine getirebilir.
- Anneden aldığı antikorlarla bağışıklık sistemi güçlenmeye devam eder. Sindirim sistemi henüz çalışmaya başlamadığı için gelişimi doğumdan sonra 2 yaşına kadar sürebilir.
- Doğum zamanı yaklaşıkça bebeğin ağırlığı ve büyüklüğü arttıkça hareketleri azalabilir. Tekmelerin ve hareketlerin gücü artsa da sıklığı azalır.
Gebeliğin 36. haftasında bebeğin hareketleri sürekli kontrol edilmeli, normalden daha az hareket yaşanması ve anormal durumların oluşması halinde doktora başvurulmalıdır.
Gebeliğin 36. Haftasında Rahim Ne Kadar Açılır?
Rahim ağzındaki açılma, bebeğin normal bir şekilde oluşabilmesi için gereken en önemli etkendir. Doğumda bebeğin anne karnından çıkabilmesi için bu açılma gerekli düzeyde meydana gelmelidir.
Rahim ağzı kasılmaları doğum sırasında açılma olması için önemlidir. Bebeğin başının çıkması için gereken açıklık ortalama 10 cm’dir. Bu boyuta ulaşması, doğumun başladığını gösterir. Düzenli kasılmalar ve rahim ağzındaki açılma erken doğumun başladığını gösterir. Açılma ne kadar olursa olsun doktora başvurulmalıdır.
Gebeliğin 36. Haftasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Gebeliğin 36. haftasında en çok dikkat edilmesi gereken, zengin gıdalardan oluşan dengeli ve sağlıklı bir beslenme programı uygulanmasıdır. Erken doğum belirtilerine dikkat edilmeli, semptomlar sürekli takip edilmelidir. Doğuma az bir zaman kaldığı için dinlenmeye özen gösterilmeli, stresten ve yorucu fiziksel aktivitelerden uzak durulmalıdı
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı