Hamilelik sürecinin 8. ayına gelinen gebeliğin 34. haftasında anne adayının doğumla ilgili endişeleri ve heyecanı yoğunlaşır. Bu hafta erken doğum riski olsa bile bebek hayatta kalabilecek gelişime sahiptir. Genel olarak doğuma 6 haftanın kaldığı bu süreçte doktora danışılarak doğum tercihi de yapılabilir. Doğumda planlanan durumların olmaması halinde farklı alternatifler belirlenmeli, hastane çantası hazırda tutulmalıdır.
Gebeliğin 34. Haftasında Anne Adayının Yaşadığı Değişiklikler Nelerdir?
Gebeliğin 34. Haftasında anne adayı oldukça ağırlanmış ve fiziksel hareketleri kısıtlanmıştır. Anne adayı uyurken doğru pozisyonu bulmakta zorlanabilir, uyku problemleri yaşayabilir. Bunlara ek olarak vücutta artan ödem ve şişliğin hafifletilmesi, doğumun kolaylaştırılması için hafif düzeyde egzersizler yapılabilir.
34. haftada yaşanan gebelik sancıların gerçek doğum sancılarıyla karıştırılmaması için kadın doğum uzmanına başvurulmalıdır. Brexton Hicks olarak tanımlanan düzensiz ve kısa süreli kasılmalar yalancı kasılmalardır. Sırtın ve karnın alt kısmında meydana gelen sancılar bazı durumlarda çok ciddi şekilde ağrı hissine yol açabilir.
Bebeğin ağırlığı arttığı için iç organlar ve midede oluşan baskı sindirim sistemi problemlerine yol açar. Midede yanma, ekşime ve bulantı gibi sorunlarla ortaya çıkar. Mide problemleri oluşmaması için acı, yağlı ve baharatlı yiyeceklerin tüketiminden uzak durulmalıdır. Bebek aşağıya doğru hareket ettikçe mesaneye baskı yapar. Bu durum sık aralıkla idrar yapma ihtiyacı hissetmesine, kasık ağrısı yaşamasına yol açabilir.
Gebeliğin 34. Haftasında Bebeğin Gelişimi Nasıldır?
Gebeliğin 34. haftasında ortalama bir kavun boyutuna ulaşan bebeğin gelişimi şu şekildedir:
- Cilt altındaki yağ dokusu arttığı için ağırlığı da gün geçtikçe artan bebeğin kilosu ortalama 2,5 kg, boyu ise 43-45 cm arasındadır.
- Rahmin içine sığmakta zorluk çektiği ve hareket alanı kısıtlandığı için bacaklarını karnına çeker, böylelikle hacmini küçültür.
- Önceki haftalarda cildini saran lanugo isimli kıllar yavaş yavaş dökülmeye başlar.
- Gözleri oldukça gelişmiş olduğu için ışığa karşı göz bebeklerini küçültüp büyütebilir.
- Akciğerlerin gelişimi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi devam eder.
34. haftada yaşanan doğumlar erken doğum olarak nitelendirilse de yaşama şansı oldukça yüksektir. Kasılma yaşanmaya başlandığında yoğunluğu ve sıklığı takip altına alınmalıdır. Şiddetlenmesi durumunda uzman doktora başvurulması önerilir.
Gebeliğin 34. Haftasında Bebeğin İdeal Kiloya Ulaşması İçin Ne Yapılmalıdır?
Gebeliğin 34. haftasında bebeğin ideal kiloda olması için anne adayı sağlıklı ve dengeli gıdalardan oluşan bir beslenme programı uygulamalıdır. Dengeli bir şekilde her besin grubu tüketilmelidir. Bebeğin kilo alması için tahıllar, süt, yoğurt, yumurta, balık, et, sebze ve meyveler ağırlıklı olarak tüketilebilir.
Gebeliğin 34. Haftasında Doğum Olur Mu?
Gebeliğin 34. haftasında doğum olsa da 37. haftadan önce gerçekleştiği için erken doğum olarak tanımlanır. Genellikle erken doğumların büyük bir kısmı 34-37. haftalar arasında gerçekleşir. Geç prematüre olarak adlandırılan bebeklerin kilosu 2,5 kilogramın altındaysa k
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı