Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Gebeliğin ( Hamilelik ) 33. Haftası

Hamilelik sürecinde sona doğru gelinen gebeliğin 33. haftasında anne adayları git gide ağırlaşır. Yorucu ve ani hareketlerden kaçınılmalı, beslenmeye dikkat edilmelidir. Vücut doğuma hazırlık yaptığı için kısa süreli sancılar ve kasılmaların yaşanması normaldir. Sık aralıklarla yaşanmadığı sürece anne adaylarının endişe etmesine gerek yoktur.

Gebeliğin 33. Haftasında Anne Adayında Hangi Değişimler ve Belirtiler Görülür?

Gebeliğin 33. haftasına kadar anne adayının yaşadığı en bariz değişim karnın genişlemesi ve memelerin büyümesidir. Diğerleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Hamilelik öncesine kıyasla kan hacmi %40 oranında artış gösterir.
  • Hormonların değişmesi ve fazla üretilmesine bağlı olarak saçlar daha fazla uzar.
  • Bazı anne adayları fazla hareket ettiğinde kalp ritminde düzensizlik oluşabilir.
  • Doğum yaklaştıkça vajinal problemler ve bağ doku zayıflamaları nedeniyle kasık ağrıları artabilir.
  • Ellerde, bileklerde, parmaklarda uyuşukluk ve ağrı hissi oluşabilir, bilekler su toplayabilir.
  • Hormon değişimlerine bağlı olarak meydana gelen mide ekşimesi, bacak krampları ve sık tuvalet ihtiyacı annenin uyku problemleri yaşamasına neden olur.
  • Vücut doğuma hazırlandığı için Braxton Hicks kasılmaları ve sancıların sıklığı artar. Bu durum serviksin genişlemesine yol açar. Bu sancılar genellikle akşam ya da gece saatlerinde yaşanır. İki sancı arasında 5-6 dakika varsa doktora başvurulmalıdır.

33. haftada meydana gelen sancılara ek olarak; bebeğin aşağıya doğru hareket etmesi, halk arasında nişan olarak tanımlanan pembe ya da kanlı-mukuslu akıntının gelmesi, amniyotik kesenin yırtılmasıyla su gelmesi meydana gelmişse doğumun başladığını gösterir. Bu doğum 37. haftadan önce gerçekleştiği için erken doğum olarak tanımlanır.

Gebeliğin 33. Haftasında Bebek Gelişimi Nasıldır?

Gebeliğin 33. haftasında bebeğin kemikleri henüz sertleşmediği için yumuşak ve bükülebilir bir yapıdadır. Plasenta aracılığıyla anneden bebeğe geçen antikorlar bağışıklık sisteminin gelişimini sürdürür. Bebeğin 33. haftada kilosu 2,1 iken boyu 43 cm civarındadır. Yapılan tetkiklerde popo ve baş arasındaki mesafe yaklaşık 30 cm’dir.

Bebek kaslarını aktif bir şekilde kullanarak yutkunma ve emme reflekslerini yerine getirir. Ultrason muayenesinde bebek uyanıksa gözlerinin açık olduğu, solunumu, kalp atışı, amniyotik sıvının düzeyi ve hareketleri görülebilir. Cilt gelişimi devam eden bebeğin bu hafta cildi kalınlaşmaya devam ederken görünüşü netleşir.

Anne karnındaki bebeğin duyuları oldukça güçlü olduğu için anne-babasının sesini tanıyabilir, yabancı sesleri ayırt edebilir ve görebilir. Kafatasında bulunan kemikler henüz birbirine kaynamamıştır. Böylelikle bebek doğum kanalına daha rahat girebilir. Doğumdan sonra da erken yetişkinliğe kadar kafatası kemikleri ve dokuları büyümeye devam eder.

Gebeliğin 33. Haftasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Gebeliğin 33. haftasında anne adayının midesinde yanma, ekşime ve bulantı gibi şikayetleri artacağı için gün içerisinde sık ama küçük porsiyonlarla beslenmelidir. Sancı meydana geldiğinde pozisyon değiştirilmeli, bol bol su tüketilmelidir. Mide problemlerine yol açabilecek çikolata, kahve, turunçgiller, yağlı ve baharatlı yemekler tüketilmemelidir.

Op.Dr.Ceylan İlhan
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı

Blog
Konya Kızlık Zarı Dikimi
Kırşehir Kızlık Zarı Dikimi
Bolu Kızlık Zarı Dikimi
Vajinal Tampon Nedir? Nasıl Kullanılır?
Gebeliğin ( Hamilelik ) 38. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 30. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 39. Haftası
Gebeliğin( Hamilelik ) 37. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 36. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 35. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 33. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 34. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 32. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 31. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 40. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 29. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 28. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 27. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 26. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 25. Haftası
Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
facebook İnstagram Youtube