Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Gebeliğin ( Hamilelik ) 39. Haftası

Hamilelik sürecinin 9. ayının bittiği gebeliğin 39. haftasında üçüncü trimester döneminin de sonuna gelinmiştir. Dünyada yaşam için gerekli gelişimini tamamlayan bebek doğum için hazırdır. Bazı bebekler bu hafta dünya gelirken bazıları 1-2 hafta daha anne karnında kalmak isteyebilir. 39. hafta gebelik sürecinin en sıkı takip edildiği süreç olduğu için doktor sık sık bebeğin boyunu, kilosunu ve sağlık durumunu kontrol eder.

Gebeliğin 39. Haftasında Anne Adayları Neler Yaşar?

Gebeliğin 39. haftasında anne adayının vücudu hızla doğum için kendini hazırlar. Bu hafta anne yaşananlar ve semptomlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Bebeğin pozisyonu rahim ağzına gelecek şekilde konumlandığı için pelvik aşağıya doğru iner. Doğum yaklaştığının en somut belirtilerinden olan bu durumda rahim ağzındaki baskı artar.
  • Doğumun meydana gelebilmesi için rahim ağzında açılma oluşmalıdır. Son 10 haftada genişlemeye devam eden açıklık 10 cm’e ulaştığında doğumun başladığını gösterir.
  • Rahim ağzındaki açılmayı sağlayan prostaglandin hormonu bu hafta artış gösterdiği için dışkının ishal şeklinde oluşmasına neden olur.
  • Bebeğin boyutunun sürekli artması reflü, mide yanması ve mide ekşimesi gibi problemlere neden olur.
  • Vücut doğuma hazırlık yaptığı için rahimde kramp ya da gerilme olarak hissedilen Braxton Hicks kasılmaları meydana gelebilir. Sık aralıklarla ve düzenli şekilde yaşanıyorsa doğumun başladığını gösterir.
  • Bebek aşağıya doğru indiği için nefes almak kolay hale gelse de yürürken zorlanma yaşanabilir. Bel bölgesinde oluşan ağırlık nedeniyle ağrı hissi anne adayını zorlayabilir.

Her anne adayının doğum süreci kendine özel olduğu için bu belirtiler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bu süreçte anne adayında korku, kaygı ve heyecan duyguları sıklıkla yaşanabilir. Özellikle ilk kez doğum yapacak anneler bu duyguları daha yoğun yaşayabilir.

Gebeliğin 39. Haftasında Bebeğin Gelişimi Nasıldır?

Gebeliğin 39. haftasında bebek dış dünyada yaşamını sürdürecek gelişimi tamamlamıştır. Vücut sistemleri gelişim sürecini tamamlamış olsa da beyin doğumdan sonra da gelişmeye devam etmektedir. Önceki haftalarda olduğu kadar hızlı bir değişim ve gelişim görülmese de bebeğin yağ katmanı düşük düzeyde olsa da artar. Genellikle doğum yaklaştıkça bebeğin hareketleri azalır fakat bazı bebeklerde hareket daha fazla olabilir. 39. haftada bebeğin boyu yaklaşık 3250 gram iken boyu ortalama 53-23 cm’e ulaşır.

Gebeliğin 39. Haftasında Anne Adayları Neler Yapabilir?

Hamilelik sürecinin sonuna gelinen gebeliğin 39. haftasında doğumun daha kolay olması için anne baba adayları şunları yapabilirler:

  • Hareket etmek anne adayları için zor olsa da bebeğin doğru pozisyona gelmesi, doğum başlangıcının desteklenmesi için yürüyüş yapılabilir.
  • Oksitosin hormonu salgılandıkça rahim kasılması artar. Bu nedenle meme uçlarına masaj yaparak uyarılması sağlanabilir.
  • Doktorlar tarafından aksi belirtilen bir durum yoksa cinsel ilişkiye girmek doğum açısından faydalı olabilir.

Gebeliğin 39. haftası, doğumun her an gerçekleşebileceği bir dönem olduğu için anne babaların hazırlıklı olması önemlidir.

Op.Dr.Ceylan İlhan
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı

Blog
Konya Kızlık Zarı Dikimi
Kırşehir Kızlık Zarı Dikimi
Bolu Kızlık Zarı Dikimi
Vajinal Tampon Nedir? Nasıl Kullanılır?
Gebeliğin ( Hamilelik ) 38. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 30. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 39. Haftası
Gebeliğin( Hamilelik ) 37. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 36. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 35. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 33. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 34. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 32. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 31. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 40. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 29. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 28. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 27. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 26. Haftası
Gebeliğin ( Hamilelik ) 25. Haftası
Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
facebook İnstagram Youtube