Doğum için geri sayımın başladığı ve hamileliğin 4’te 3’ünün bittiği gebeliğin 30. haftasında anne adayı gün geçtikçe ağırlaşırken bebek gelişmeye devam eder. Genellikle hamilelik süreci 40 hafta sürse de erken doğum ihtimali ya da sezaryen doğumun gerekliliği gibi durumlar göz önünde bulundurularak hastane çantası hazırda tutulmalıdır.
Gebeliğin 30. Haftasında Anne Adayında Görülen Değişimler Nelerdir?
Gebeliğin 30. haftasına gelene dek büyüyen rahim, göbek deliğinin neredeyse 10 cm yukarısına ulaşır. Bu hafta anne adayında görülen değişimler şu şekilde sıralanabilir:
- Annenin kilo artışı ve karın ağırlığı arttığı için gündelik işleri yaparken zorlanabilir sırt, bel ve kasık ağrıları yaşayabilir.
- Rahmin kaburga kemiklerinin altına kadar genişlemesi nedeniyle gerginlik ve şişkinlik hissi artabilir.
- Hamilelik sürecini sağlıklı bir şekilde yaşayan anne adaylarının bu haftaya kadar 8-10 kilo alması normaldir.
- Bebeğin sindirim organlarına yaptığı baskıdan dolayı hazımsızlık, reflü, mide yanması ve mide bulantısı gibi problemler meydana gelir.
- Kan basıncı artması gibi değişimlerden kaynaklı uyku problemleri artabilir. Bunun için uyurken yan olarak sola yatılmalıdır.
- Rahmin gerilimini oluşturan Braxton Hicks olarak tanımlanan kasılmalar meydana gelebilir.
- Anne adayı ağırlaştığı için bağ dokuları gevşer, bu durum vücudun dengesinin bozulmasına, eklem güçsüzlüğüne yol açar.
Yukarıdakilere ek olarak semptomlar ve hormonların etkisiyle duygu durum değişimleri devam eder
Gebeliğin 30. Haftasında Bebek Gelişimi Nasıldır?
Doğuma az bir zamanın kaldığı gebeliğin 30. haftasında bebek şu gelişimleri yaşar:
- Gelişmeye devam eden beyin artık yağ hücrelerini ve vücut sıcaklığını kontrol altına almaya başlar. Önceki haftalarda bebeğin vücudunda çıkan yumuşak tüyler kaybolur.
- Kemik iliği tarafından alyuvar hücreleri üretilmeye başlar, bu gelişmeyle bebek doğduktan sonra kendi gelişimini sağlayabilir.
- Kaşlar ve göz kapaklar tam olarak geliştiği için sık sık gözlerini açıp kapatır. Dışarıdan gelen ışığı gözleriyle takip edebilir ve gözyaşı üretmeye başlar.
- Ayak tırnaklar çıkmaya başlarken hıçkırık tuttuğu için ritmik göğüs hareketleri oluşur.
- Uyku ve uyanıklık saatleri daha düzenli hale gelir.
- Duyu organlarının gelişimi güçlendiği için anne ve babasının seslerini tanıyabilir, bazı seslerden hoşnut, bazı seslerden rahatsız olabilir.
30. haftada bebeğin kilosu artarak 1400 gramı bulurken boyu ortalama 40-43 cm’e ulaşır. Bu gelişim süreci genel olarak ele alınmıştır. Her bebeğin gelişimi, kilosu ve boyu birbirinden farklıdır.
Gebeliğin 30. Haftasında Doğum Riskli Midir?
Gebeliğin 30. haftasında gerçekleşen doğum erken doğum olarak tanımlanmaktadır. Bu haftada dünyada gelen bebeğin gelişimi tamamlanmadığı için yoğun bakım desteğine ihtiyacı vardır. Özel olarak verilen bu bakım, uzman hekimlerin kontrolünde küvöz ve tıbbi bakım desteğiyle sağlanır.
Gebeliğin 30. Haftasında Hangi Tetkikler Yapılır?
Gebeliğin 30. haftasında yapılması önerilen tetkikler; biyokimya, kan sayımı, kan şekeri takibi detaylı ultrason muayenesi, tam idrar testleri ve erken doğum tehlikesi varsa servikal uzunluk ölçümüdür.
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı