Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Doğum Sancısı Nasıl Anlaşılır, İlk Nasıl Başlar

Yaklaşık 40 haftalık hamilelik sürecinin sonunda bebeğin dünyaya gelmesi için doğum serüveni başlar.  Pek çok anne adayı bu aşamada, doğum sancısının nasıl bir şey olduğunu ve ilk nasıl başladığını merak eder. Doğum sancısı âdeta rahmin bir yumruk gibi kasılıp gevşemesi şeklinde kendini gösterir. Sancılar başlangıçta düzensiz ve uzun aralıklarla gelir. Rahim ağzının açılması ve bebeğin başının doğum kanalına girmesi için belli aralıklarla gelen kasılmalar görülür. Anne adayına bağlı olarak doğum sancıları farklı şekillerde ve yoğunluklarda ortaya çıkabilir. Her kadının ağrı eşiği ve acıyı deneyimleme şekli aynı olmadığı için doğum sancısını tanımlayacak bir benzetme yapma mümkün değil. 

Doğum Sancısı Nasıl Başlar? 

Anne adayları hamilelik boyunca birçok kasılma yaşar. Genellikle ağrısız ve kısa süreli olan bu kasılmalar Braxton Hicks olarak adlandırılır. Normal ve beklenen bir durum olarak kabul edilen bu kasılmalar, vücudun doğuma hazırlanması için önemlidir. Hamilelik süresince görülen ağrı ve kasılmaları tanımlamak mümkün olsa da gerçek doğum sancılarının nasıl olacağını tahmin etmek zordur. Her kadının acı deneyimi farklı olduğu için doğum sancısı da kişiye özeldir. 

Doğum sancısının başladığı nasıl anlaşılır sorusuna yanıt vermek gerekirse arkadan başlayan, alt karnın önüne hareket eden bir ağrı veya basınç şeklinde tanımlayabiliriz. Doğuma doğru yaklaşırken bu ağrı giderek daha yoğun bir hâl alır. Genel olarak regl ağrıları ile doğum sancısı birbirinden farklıdır ancak bazı kadınlar sancıyı, adet dönemlerinde oluşan krampların daha şiddetli hâline benzetir. 

Doğum sancıları düzenli aralıklarla gelir ve doğum yaklaştıkça aralık kısalmaya başlar. Genel olarak ilk sancılar 5 ila 20 dakikada bir gelir. Bu noktada sancıların hangi aralıklarla geldiğine ve ne kadar süre boyunca etkili olduğuna bakılır. Doğum anının yaklaşmasıyla kasılmalar artarak daha acı verici hâle gelebilir. Bu aşamada anne adayları bel ve rektum bölgesinde yoğun bir baskı hissedilir.

Doğum Sancısı Belirtileri Neler? 

Doğum sancılarının başlamasından önce hamile kadınlar belirtileri fark ederek süreci daha iyi yönetebilir. Bu noktada doğum sansıcısının ve belirtilerin her kadında farklı olduğu unutulmamalı. Doğum sancısı belirtilerini şöyle sıralayabiliriz;

 

Açık renkli veya renksiz akıntı: Doğum yaklaştıkça kadınlarda  genellikle yoğun akıntı görülür. Bu akıntı açık veya renksiz bir şekilde olabilir. 

Rahim ağzının açılması: Doğum sancıları gelmeden önce rahim ağzının açılması ile süreç başlar. Vajinal muayene veya ultrason ile rahim ağzı açıklığı tespit edilebilir.

Sırt ağrısı: Pek çok anne adayı doğum sancılarını ilk olarak karın bölgesinde hisseder. Doğum sancıları genel olarak karın bölgesinde hissedise de bazı durumlarda sırt ağrısı ön plana çıkabilir.  

Karın kasılmaları ve Basınç Hissi: Doğum sancılarından önce gelen ve karın bölgesinde hissedilen kasılmalar ilerledikçe kasık bölgesinde bir basınç yaratabilir. 

Mide bulantısı ve kusma: Doğum sancılarının artmasıyla birlikte anne adaylarında mide bulantısı ve kusma görülebilir. 

Suyun gelmesi: Doğumun en önemli adımlarından biri olan suyun gelmesi, bebeğin doğum kanalından geçmesine zemin hazırlar.

İshal: Doğum sancıları yaklaştıkça anne adayının bağırsak hareketlerinde hızlanma görülebilir. Bazı durumlarda ishal de buna eşlik edebilir. 

Kanama: Doğumun yaklaşması ve sancının gelişiyle anne adayında hafif bir kanama veya lekelenme görülebilir. 

 

Doğum sancıları ve belirtileri her kadında aynı olmayabilir. Her anne adayının doğumu ve sancıyı deneyimleme şekli farklı olabilir. Bu süreçte doğum sancılarını fark eden kadınların en kısa sürede kadın doğum uzmanıyla iletişime geçmesi sağlıklı bir takip için oldukça önemli. 

 
Op.Dr.Ceylan İlhan
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı

Blog
Doğum Sancısı Nasıl Anlaşılır, İlk Nasıl Başlar
Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir
HPV Nasıl Bulaşır
HPV Pozitfif Nedir
Tüp Bebekte HCG Değerleri
İmplantasyon ( Yerleşme ) Kanaması Nedir Ne Zaman Olur
Disparoni (Ağrılı Cinsel İlişki) Nedir
Kızlık Zarı Bozulmadan Hamile Kalınır Mı
Adet Kanaması Normalde Kaç Gün Sürer?
Adet Sancısına Bitkisel Çözüm
Aşırı Adet Kanaması Nedenleri
Az Gelen Adet Kanaması Nedenleri
Beta HCG Nedir, Nasıl Hesaplanır?
Cinsel İlişkiden Sonra Yanma Nedenleri
Doğal Korunma Yöntemleri ile İstenmeyen Gebelikten Korunma
Hamilelik Kaç Günde Belli Olur?
Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Başlar?
Hormonlu Spiral Nedir, Yan Etkileri Nelerdir?
İlk İlişkiden Hamile Kalınır Mı?
Kadınlarda Aşırı Cinsel İstek Sebepleri
Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
facebook İnstagram Youtube
Whatsapp