Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Tüp Bebekte HCG Değerleri

Normal ve tüp bebek yöntemiyle oluşan gebelikleri tespit etmek için kan örneğine ihtiyaç duyulur. Kanda gebelik testi yapılırken Beta HCG hormon değerlerine bakılır. Halk arasında hamilelik hormonu olarak da bilinen HCG, gebelik olup olmadığını tespit etmek amacıyla bakılan önemli bir hormondur. Normal ve sağlıklı bir gebelik söz konusu olduğunda döllenmenin gerçekleştiği 12. günden itibaren HCG düzeyinde artış gözlemlenebilir. Hamile olmayan kadınlarda HCG düzeyi düzeyi 0-10 mIU/ml civarındadır ve çoğunlukla 0 değerine yakındır. Hamile kadınlarda ise 1 haftalık gebelikte bu değerin 5- 50 mIU/ml arasında olması beklenir. Peki, tüp bebek tedavisinde HCG değerlerine nasıl bakılır ve bu değer kaç olmalı? Tüp bebekte HCG değerleriyle ilgili merak ettiğiniz soruların yanıtlarını bu yazımızda bulabilirsiniz. 

Tüp Bebekte Beta HCG Değeri Nedir? 

Tüp bebek yöntemiyle anne olmayı isteyen adayların gebe olup olmadığını anlamak için kan testinde Beta HCG hormonu aranır. Bu hormon sayesinde gebelik süreci en erken şekilde tespit edildiği için hamilelik döneminde önemli bir rol oynar. Normal gebelikte olduğu gibi tüp bebekte de Beta HCG değerine bakılır. Hamileliğin kesinleşmesi için kandaki Beta HCG değerinin 5 mIU/ml üzerinde olması gerekir. 

Tüp Bebekte Beta HCG Değerleri Kaç Olmalı?

Beta HCG hormonu döllenmenin gerçekleştiği andan itibaren 7 ile 12 gün arasında kanda kendini göstermeye başlar. Kandaki gebelik hormonu olan Beta HCG, hamilelik dönemi boyunca farklı değerlere sahip olabilir. Tüp bebek tedavisinde haftalarına göre HCG değerleri şöyle olmalı; 

 

Gebeliğin 3. haftasında 5 ila 50 mlU/mL

Gebeliğin 4. haftasında 5 ila 426 mlU/mL

Gebeliğin 5. haftasında 18 ila 7.340 mlU/mL

Gebeliğin 6. haftasında 1.080 ila 56.500 mlU/mL

Gebeliğin 7 ve 8. haftasında 7.650 ila 229.000 mlU/mL

Gebeliğin 9 ve 12. haftasında 25.700 ila 288.000 mlU/mL

Gebeliğin 13 ve 16. haftasında 13.300 ila 254.000 mlU/mL

Gebeliğin 17 ve 24. haftalarında 4.060 ila 165.400 mlU/mL

Gebeliğin 25 ve 40. haftalarında 3.640 ila 117.000 mlU/mL

Tüp Bebekte Beta HCG Hormonu Ne Zaman Ölçülmeli?

Döllenmenin gerçekleştiği andan itibaren HCG hormonunda yükselme başlar. Gebeliğin ilerleyen haftalarıyla birlikte kandaki HCG hormonunun miktarında artış gözlemlenir. 

Tüp bebek yöntemiyle anne olan adaylarda ise embriyo transferinden 12 gün sonra gerçekleştirilen kanda gebelik testiyle Beta HCG değerlerine bakılır. Beta HCG, embriyonun rahim duvarına tutunması ile salgılanan ve zamanla yükselen bir hormon olduğu için ilk günlerde yapılan testlerde düşük değerler görülebilir. Tüp bebek yönteminde Beta HCG değerlerine bakmak için doktorun yönlendirmesini beklemek daha faydalı olacaktır. 

Tüp Bebekte HCG Hormonunun Düşmesi 

Hamilelik durumunun kesinleşmesiyle birlikte anne adayının HCG hormonlarının günden güne yükselmesi beklenir. Bu hormonun istikrarlı bir şekilde artış göstermediği durumlarda olumsuz etkilerden söz edilebilir. Pek çok farklı nedenden dolayı HCG hormonunda düşüş gözlemlenebilir. HCG düşüklüğünde akla ilk gelen problemlerin başında dış gebelik ve ani düşükler yer alır. 

Bunların yanı sıra HCG hormonun beklenen seviyelerden düşük olmasının hamileliği olumsuz yönde etkileyeceğini düşünmemek gerekir. Örnek gebeliklere bakıldığında HCG seviyesi düşük olan pek çok kadının sağlıklı bir şekilde gebelik sürecini tamamladığı görülür. HCG hormon düşüklüğünde en doğru teşhis ve yönlendirme için hekiminizle birlikte hareket etmeniz gerekir. 

Op.Dr.Ceylan İlhan
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı

Blog
Doğum Sancısı Nasıl Anlaşılır, İlk Nasıl Başlar
Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir
HPV Nasıl Bulaşır
HPV Pozitfif Nedir
Tüp Bebekte HCG Değerleri
İmplantasyon ( Yerleşme ) Kanaması Nedir Ne Zaman Olur
Disparoni (Ağrılı Cinsel İlişki) Nedir
Kızlık Zarı Bozulmadan Hamile Kalınır Mı
Adet Kanaması Normalde Kaç Gün Sürer?
Adet Sancısına Bitkisel Çözüm
Aşırı Adet Kanaması Nedenleri
Az Gelen Adet Kanaması Nedenleri
Beta HCG Nedir, Nasıl Hesaplanır?
Cinsel İlişkiden Sonra Yanma Nedenleri
Doğal Korunma Yöntemleri ile İstenmeyen Gebelikten Korunma
Hamilelik Kaç Günde Belli Olur?
Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Başlar?
Hormonlu Spiral Nedir, Yan Etkileri Nelerdir?
İlk İlişkiden Hamile Kalınır Mı?
Kadınlarda Aşırı Cinsel İstek Sebepleri
Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
facebook İnstagram Youtube
Whatsapp