Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir

Yumurta çatlatma iğnesi, bebek sahibi olmak isteyen ve kısırlık sorunu yaşayan kadınlarda büyüyen foliküllerin çatlamasına yardımcı olan bir iğnedir. Özellikle tüp bebek tedavisi gören kadınlarda kullanılan bu iğne, kadının yumurtlamasını sağlamaya yöneliktir. Tüp bebek tedavilerinde döllenme zamanını ayarlamak ve yumurtanın olgunlaşmasını sağlamak amacıyla çatlatma iğneleri sıklıkla kullanılır. Normal şartlarda kadın vücudu yumurtanın çatlamasını sağlayan hormonu kendiliğinden ürettiği için ek bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Tüp bebek tedavilerinde ise bu hormon dışarıdan verilerek yumurtanın çatlaması sağlanır. 

Peki yumurta çatlatma iğnesi nasıl uygulanır? Hamile kalma oranını ne ölçüde etkiler? Merak ettiğiniz soruların yanıtlarını sizler için derledik. 

Yumurta Çatlatma İğnesi Ne Zaman Yapılır?

Yumurta çatlatma iğnesinin içerisinde HCG (insan koryonik gonadotropin) hormonu bulunur. Bu nedenle bir kadın doğum uzmanı tarafından incelenerek ve belirlenen takvime göre uygulanır. Yumurta çatlatma iğnesi, kadının yumurtalık uyarımı sonrasında uygulanır. Bu süreçte en az 2-3 follikülün (yumurta kesesi) 17 mm çapa ulaşması beklenir, bunu takiben iğne uygulaması yapılır. Yumurta çatlatma iğnesinin türü ve dozajı uygulanacak tedavi yöntemine göre değişiklik gösterir. Genel olarak yumurta çatlatma iğnesi uygulandıktan yaklaşık 34-36 saat sonra yumurta toplama işlemine geçilir. Hafif anestezi altında yapılan bu işlem 10-15 dakika sürer. Vajenden yumurtalık dokusuna ilerletilen bir iğne yardımıyla ultrasonografi eşliğinde kadının yumurtaları toplanır. 

Yumurta Çatlatma İğnesi Nereden Yapılır?

Yumurta çatlatma iğnesi cilt altına uygulanan bir tedavi şeklidir. İğne, göbek deliğinin etrafındaki yağlı dokuya oldukça kısa bir sürede uygulanır. Bu aşamada uygun emilimin sağlanması için göbek deliğinin en az 2 cm sağına veya soluna enjeksiyon yapılır. 

Yumurta Çatlatma İğnesi Sonrası Yapılması Gerekenler Neler? 

Gebe kalmak amacıyla yumurta çatlatma iğnesi yaptıran kadınlar, iğneyi yaptıktan 36 saat sonra ilişkiye girilmelidir. Yumurta dondurma amacıyla bu iğneyi yaptıranlarda ise işleme 36 saat sonra başlanmalıdır. Spermler, 72-96 saat kadar canlılıklarını devam ettirdiği için bu sürelere uygun hareket etmek oldukça önemlidir. 

Çatlatma İğnesi İle Hamile Kalma Oranı Nedir?

 

Çatlatma iğnesi, doğal yollarla bebek sahibi olamayan ve tedaviye ihtiyaç duyan kadınlara uygulanan bir ilaç tedavisi yöntemidir. Bu işlemde uygulanan iğne, hipofiz bezinden salgılanan LH hormonun bir benzerini içerir. İğne tedavisi alan kadının yumurta çatlama sorunundan başka bir engeli yoksa çatlatma iğnesi ile hamile kalma oranı yüksektir. 

Çatlatma İğnesinden Kaç Gün Sonra Test Yapılır?

 

Tüp bebek tedavisinde sıklıkla başvurulan çatlatma iğnesinin uygulanmasından yaklaşık olarak 36 saat sonra yumurta çatlar ve yumurta hücresi dışarı salınır. Gebelik meydana geldiğinde ise adet gecikmesi olarak kendini gösterir. Çatlatma iğnesi uygulayıp belirlenen sürede ilişki yaşandıysa 10-14 gün sonra gebelik testi yapılabilir.

Yumurta Çatlatma İğnesi Hangi Durumlarda Yapılmaz? 

Yumurta çatlatma iğnesi doğal yollarla hamile kalamayan kadınlara yapılan yaygın bir tedavi şeklidir. Bu tedavi, yumurta olgunlaştıktan 24-36 saat sonraya denk gelecek şekilde ve ayda 1 defa uygulanır. Yumurta çatlatma iğnesinin her ay düzenli olarak yapılacak bir uygulama olmadığı unutulmamalı. Hamile kalmak isteyen ancak belirli rahatsızlıkları bulunan kadınlar için yumurta çatlatma iğnesi uygun olmayabilir. Çatlatma iğnesinin uygulanamayacağı durumlardan bazıları şunlardır:

 

  • Meme, yumurtalık, rahim, hipotalamus ve hipofiz bezi gibi kanser türlerine sahip olan bireyler

  • Nedeni bilinmeyen düzensiz olan vajinal kanama yaşayanlar

  • HCG alerjisi olanlar

  • Mide ameliyatı geçirenler 

  • Hormonal hastalıklara sahip olanlar

  • Böbrek hastalığı olanlar

  • Kalp hastalığı bulunanlar

  • Epilepsi geçirenler

  • Migren hastası olanlar

  • Tiroid hastalığına sahip olanlar

  • Tromboz (kan pıhtılaşması) yaşayanlar

  • Akciğer veya solunumla ilgili sorunları olanlar 

Op.Dr.Ceylan İlhan
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı

Blog
Doğum Sancısı Nasıl Anlaşılır, İlk Nasıl Başlar
Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir
HPV Nasıl Bulaşır
HPV Pozitfif Nedir
Tüp Bebekte HCG Değerleri
İmplantasyon ( Yerleşme ) Kanaması Nedir Ne Zaman Olur
Disparoni (Ağrılı Cinsel İlişki) Nedir
Kızlık Zarı Bozulmadan Hamile Kalınır Mı
Adet Kanaması Normalde Kaç Gün Sürer?
Adet Sancısına Bitkisel Çözüm
Aşırı Adet Kanaması Nedenleri
Az Gelen Adet Kanaması Nedenleri
Beta HCG Nedir, Nasıl Hesaplanır?
Cinsel İlişkiden Sonra Yanma Nedenleri
Doğal Korunma Yöntemleri ile İstenmeyen Gebelikten Korunma
Hamilelik Kaç Günde Belli Olur?
Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Başlar?
Hormonlu Spiral Nedir, Yan Etkileri Nelerdir?
İlk İlişkiden Hamile Kalınır Mı?
Kadınlarda Aşırı Cinsel İstek Sebepleri
Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
facebook İnstagram Youtube
Whatsapp