Gebeliğin 23. haftasında bebek daha güçlü ve hareketli hale gelirken anne adayları bebeğin tekmesini ve gaz sancısı arasındaki farkı kolaylıkla ayırt edebilir. Anne adaylarında sıcak basması gibi semptomlar artarken aşırı hormon üretimi dolayısıyla kafa karışıklığı ve sersemlik hali yaşanabilir. 23. hafta itibariyle bebekler hızlı bir büyüme evresine girer ve bir sonraki aya kadar 2 katı büyüklüğe ulaşır.
Gebeliğin 23. Haftasında Anne Adayı Hangi Değişimleri Yaşar?
Gebeliğin 23. Haftasında anne adaylarının yaşadığı en önemli değişiklik hamileliği belli edecek şekilde karnın büyümesidir. Diğerleri ise şu şekildedir:
- Karın bölgesindeki büyüme ve genişleme annenin ağırlık merkezinin değişmesine, bacaklar ve ayaklarda ödem oluşumuna yol açabilir.
- Hormon değişikliğinin oldukça arttığı bu haftada; duygu durum değişiklikleri, elde karıncalanma, ayak ve ellerde kızarıklık artabilir.
- Hamilelik sürecinde anne adayı bu haftaya kadar 5-7 kilo alır ve fiziksel görünümü değişir.
- Bağırsak hareketlerinin yavaşlaması nedeniyle kabızlık, buna bağlı hemoroit oluşabilir.
- Boyun, omuz ve sırt kaslarında meydana gelen gerginlik hissi baş ağrılarına bu da uyku problemlerine neden olabilir.
- Uyku sırasında horlama, diş eti kanamaları, sindirim problemleri, şişkinlik hissi ve iştah artışı görülebilir.
- Süt kanallarında süt üretiminin artması göğüslerde büyümeye yol açarken, meme ucunun etrafı koyulaşır.
23. haftada ilk üç ay boyunca yaşanan sabah bulantıları azalmış olsa da koku ve tat duyarlılığı devam edebilir. Bazı anne adayları ağrısız kasılma olarak bilinen Braxton Hicks kasılmaları yaşayabilir.
Gebeliğin 23. Haftasında Bebek Gelişimi Nasıldır?
Gebeliğin 23. haftasında anne karnındaki bebek yaklaşık 500 gram ağırlıkta 29-30 cm büyüklüğündedir. Bu hafta itibariyle bebek daha fazla insan görünümüne ulaşır. En çok gelişim gösteren organların başında yer alan akciğerlerde oksijen ve karbondioksit geçişi kolay hale gelir. Kan akışının hızlanmasına bağlı olarak da bebeğin cildi daha kırmızı renk kazanır.
Koku, tat alma ve dokunma gibi duyu organlarındaki gelişim hızla arttığı için hareketleri de artar. Yeni tatları merak eden bebek elini ağzına sokabilir, sık sık hareket eder ve dış sesleri duymak için kulak kabartır. Henüz göz kapaklarını açamasa da kirpikleri ve kaşları oluşmaya devam eder.
Gebeliğin 23. Haftasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Gebeliğin 23. haftasında hem bebeğin hem de annenin sağlığının korunması için şu hususlara dikkat etmelidir:
- Kalsiyum, mineral ve vitamin bakımından zengin gıdalarla beslenilmelidir. Kabızlık ve hemoroit riskinin artmaması için bolca lifli besinler tüketilmelidir.
- Fiziksel ve psikolojik açıdan rahatlama için kısa yürüyüşler yapılmalıdır.
- İdrar rengi sürekli kontrol edilmeli koyuysa içilen su miktarı artırılmalıdır.
- Kıyafet seçerken pamuk ve keten gibi doğal kumaşlardan üretilmiş olmasına dikkat edilmeli, dar kıyafetler tercih edilmemelidir.
Bunlara ek olarak uzun süre ayakta kalmamaya ve ağır eşyalar taşımamaya özen gösterilmelidir.
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı