Gebeliğin 24. haftası; anne adayının ruhsal ve fiziksel değişimleri hızlı bir şekilde yaşadığı, bebeğin duyma ve emme reflekslerinin güçlendiği süreçtir. Anne karnında gelişmeye başlayan beyin ve omurilik doğumdan sonra 2 yaşına kadar devam eder. Doğumdan önce ve sonra annenin düzenli ve sağlıklı gıdalarla beslenmesi bebeğin zekâ gelişimine olumlu katkıda bulunur.
Gebeliğin 24. Haftasında Anne Adayının Yaşadığı Değişiklikler Nelerdir?
Gebeliğin 24. haftası yani ikinci trimesterin son döneminde anne adayının vücudu doğum için hazırlık yapmaya ve değişmeye devam eder. Bunlar şu şekildedir:
- 24. haftaya gelen kadınlar ortalama 5-7 kilo almış, karındaki büyüme yavaş yavaş artmış olur.
- Karındaki büyüme ve genişlemeden dolayı anne adayına egzersiz yaparken ya da otururken bel ve sırt desteği sağlamak gerekebilir.
- Kalça ve karın bölgesinde çift ya da tek taraflı saplanır tarzda ağrı hissi yaşanabilir. Bu ağrı tıp literatüründe round ligament ağrısı olarak tanımlanır.
- Hormon değişiminin etkisiyle vücutta ve yüz bölgesinde koyu renkli lekelenmeler oluşabilir.
- Ağırlıklı olarak kalça, meme ve karın bölgesinde oluşan çatlaklar mor-kırmızı renk kazanabilir.
- Bacak krampları hamilelik sürecinde sıklıkla rastlanan bir belirtidir. Aynı zamanda ayak ve bacaklarda şişlik yaşanabilir.
- Vücut dengesinin bozulmasına bağlı olarak baş dönmesi gibi problemler yaşanabilir.
- Bebeğin uyku saati ve diğer semptomlar annenin uyku bozuklukları yaşamasına, uykuya dalmada güçlük çekmesine neden olabilir.
Genel olarak verilen bu değişimler ve belirtiler her anne adayında farklı şekillerde ortaya çıkabilir.
Gebeliğin 24. Haftasında Bebek Gelişimi Nasıldır?
Gebeliğin 24. haftasında bebeğin boyu ortalama 30-31 cm, ağırlığı ise yaklaşık 600 gramdır. Bebeğin boyutu somut olarak bir mısır koçanına benzetilebilir. Bebeğin kilo alma hızı son aylarda, üçüncü trimester döneminde yaşanır. Bu haftada bebeğin neredeyse tüm organları işlevlerini yerine getirir.
Anne karnındaki bebek dış dünyadaki hareketleri fark edebilir, tepki gösterebilir ve sesler duyabilir. Hatta bazı yüksek frekanstaki sesler bebeği rahatsız edebilir. Tat duyusu oldukça geliştiği için annenin tükettiği besinlerin tatlarını almaya ve ayırt etmeye başlar. Bebeğin kas kütlesi büyük oranda geliştiği için hareketlerinin şiddeti artar ve fark edilebilir.
Erken Doğum Belirtileri
Genellikle 40 hafta süren hamileliğin bazı anne adaylarında 37. haftadan önce doğumla sonuçlanması halinde erken doğum meydana gelebilir. Bu bakımdan anne adayları anormal semptomları ve değişiklikleri takip etmelidir. Erken doğum belirtileri;
- Şiddetli kasılmaların artması
- Vajinal akıntının çoğalması
- Vajinal akıntının hafif kanlı ya da kanlı olması
- Pelvik bölgeye bebeğin basınç yapması
- Gaz ve adet sancısına benzer kramplar
- İdrara çıkma ihtiyacının artması
Bu semptomların yaşanması halinde muhakkak doktora başvurulmalıdır. Vajinal ve idrar yolunda meydana gelen enfeksiyonlar erken doğumu tetikleyebilir, bu nedenle düzenli aralıklarla doktor kontrolüne gidilmelidir.
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı